IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Denuncien un cinema d'Astúries per prohibir l'entrada de menjar de l'exterior

FACUA ho considera una pràctica abusiva contrària al Reial Decret Legislatiu 1/2017, del 16 de novembre

Una sala de cine
Una sala de cinema. | Cedida

L'organització de FACUA-Consumidors en Acció ha denunciat els cinemes Artesiete per no permetre l'entrada de menjar i beguda de l'exterior en una de les seves sales situades al centre comercial Valle del Nalón, a Astúries, en considerar-ho una pràctica abusiva, ja que la venda de menjar o beguda no és l'activitat bàsica d'un cinema, sinó que ho és l'exhibició de pel·lícules. 

Així doncs, l'organització ha exigit a l'Agència de Sanitat Ambiental i Consum d'Astúries que obri un expedient sancionador a l'empresa que gestiona els esmentats cinemes, després de rebre queixes per part d'alguns usuaris, als quals no se'ls va permetre l'entrada al local per portar menjar i beguda no adquirits al cinema.  

Una prohibició que no contempla la Llei

En l'informe, FACUA exposa que no autoritzar l'entrada amb menjar o beguda als cinemes «és una clàusula abusiva» prohibida pel Reial Decret Legislatiu 1/2007, del 16 de novembre, pel qual «s'aprova el text refós de la Llei General per la Defensa dels Consumidors i Usuaris i altres lleis complementàries». 

A l'article 82 d'aquesta llei, s'indica que «són abusives aquelles estipulacions que generen un desequilibri important dels drets i obligacions de les parts que se'n deriven del contracte», validada també per la Comissió de Cooperació de Consum, que ja s'ha pronunciat en diverses ocasions contra aquesta pràctica «on s'imposa al consumidor limitacions pel que fa a l'adquisició dels productes sense fundar-se en circumstàncies objectives, ha de ser considerada abusiva». 

La venda de menjar o beguda no és l'activitat principal d'un cinema

Així doncs, l'organització considera que la prohibició d'entrar menjar i beguda es troba fora de lloc i és abusiva, ja que la principal activitat d'un cinema no és la venda d'aquests productes, sinó l'exhibició cinematogràfica, a diferència d'altres establiments com bars o restaurants, on la prohibició de portar menjar de fora sí que tindria relació amb la seva activitat bàsica. 

En aquest context, des de l'organització també argumenten que el Decret Autonòmic 50/2010 no justifica la prohibició, ja que els mateixos productes que s'impedeixen entrar des de fora es poden adquirir a dins dels cinemes per preus que acostumen a ser molt superiors. Per aquest motiu, també consideren que el dret d'admissió no serveix d'escut per aquests tipus de comportament. 


Comentaris

envia el comentari