URGENT

🔴 Caos a Barcelona per la caiguda d'una palmera a la Diagonal

Denuncien l'Ajuntament de Callús per l'excés de soroll d'un festival de música

Veïns i propietaris de cases rurals del municipi veí de Sant Mateu de Bages han portat el cas als Mossos i als jutjats de Manresa
Veïns del municipi veí de Sant Mateu del Bages han denunciat el festival Own Spirit. | Own Spirit

 

Diversos veïns i propietaris de cases rurals de Sant Mateu de Bages han engegat una recollida de firmes en contra del festival Own Spirit que s'ha celebrat al municipi veí de Callús des de dijous fins aquest dilluns. Els impulsors de la protesta van portar divendres la cinquantena de signatures que van recollir als Mossos i al jutjat de guàrdia de Manresa. Un dels signants, Miquel Rovira, ha explicat que «la nit de dijous a divendres el soroll va ser descomunal i aquesta nit ho ha tornat a ser. A les 5.00 hores ens enviàvem missatges perquè no es podia dormir».

El festival, que és el tercer any que se celebra, ha portat a una finca forestal de Callús un total de 1.500 persones i s'anuncien com una festa de música psicodèlica, amb conferències i tallers alternatius. L'alcalde de Callús, Joan Badia, ha assegurat que els organitzadors «tenen tots els permisos en regla», però ha avançat que «de cara l'any que ve ens repensarem si els hi donem el permís perquè no volem estar malament amb la gent de Sant Mateu». L'Own Spirit Festival s'ha celebrat a una finca forestal de Callús des del dijous 13 d'abril fins aquest dilluns i ha comptat amb l'assistència d'unes 1.500 persones de 25 nacionalitats diferents.

 

La festa ha provocat la queixa de veïns i propietaris d'allotjaments de turisme rural que, davant l'excés de soroll, van decidir engegar una recollida de signatures que van entregar a la comissaria dels Mossos i al jutjat de guàrdia de Manresa. Un dels impulsors de les signatures, Miquel Rovira, que és propietari d'una casa rural a Sant Mateu de Bages, ha lamentat que tant els Mossos com al Jutjat els van informar que «si tenien tots els permisos en regla no hi podien fer gairebé res». Els veïns queixosos, sobretot del municipi de Sant Mateu de Bages, ja que és on ha arribat més el soroll, denuncien que la nit de dijous i la d'aquest diumenge el soroll «ha sigut descomunal». 

De fet, Rovira ha explicat que fins les 8.30 hores d'aquest dilluns s'ha pogut sentir la música, tot i que «les hores 'tope' han estat de les 3.00 hores fins les 6.00 hores». Rovira, que també és propietari d'un establiment turístic, ha lamentat que «hi ha gent que paga diners per estar tranquils i resulta que ve una gent de fora a muntar un festival al nostre territori que ens perjudica econòmicament perquè va en contra de la tranquil·litat i el descans dels nostres clients». De la seva banda, l'alcalde de Callús, Joan Badia, ha exposat que el festival fa tres anys que se celebra i ha deixat clar que des del consistori «demanem tots els permisos possibles i els organitzadors ens els presenten i també van a veure els Mossos i els Agents Rurals».

 

«Com que ho tenen tot en regla, els donem el permís», ha apuntat Badia. El batlle ha admès que la nit de dijous hi va haver diverses queixes de veïns per excés de soroll i «vam trucar-los perquè abaixessin el to i sembla que ens van fer cas les dues següents nits. Tot i això, aquesta darrera nit hi ha tornat a haver queixes». Davant d'aquest fet, Badia ha dit que es replantejaran donar-los el permís per celebrar el festival al municipi de cara l'any que ve, ja que el batlle ha deixat clar que «si el festival molesta la gent de Sant Mateu de Bages no podem donar-los el permís perquè no volem estar malament amb els veïns i sobretot volem que el turisme rural pugui fer la seva feina amb total normalitat».