Descobert un nou mètode per datar la mort d'una persona través de la presència de bacteris

Segons els especialistes, els bacteris aporten informació més exacta que els insectes amb què s'ha treballat fins ara
Els dos investigadors de la Universitat de Girona estudiant el mètode. | Universitat de Girona

 

La doctora odontòloga i antropòloga forense de la Universitat de Girona (UdG), Joe Adserias, i el catedràtic d'ecologia microbiana de la mateixa universitat, Jesús Garcia-Gil, han descobert una nova metodologia per posar data a la mort d'una persona a partir de bacteris que es troben a la boca del cadàver. Fins ara, es feia servir la ciència de l'entomologia forense, que analitzava els cossos morts a través de la presència d'insectes. No obstant això, s'ha demostrat que els bacteris poden aportar un tipus d'informació encara més exacta.

Adserias va començar a estudiar aquesta tècnica l'any 2013 als Estats Units, concretament, al Centre d'Antropologia Forense de la Universitat de Tennessee, un laboratori on s'estudia la putrefacció i on col·labora de tant en tant, però no ha estat fins ara que ha finalitzat les investigacions. Segons l'experta, «el gran avantatge que presenten els bacteris és que, quan morim, els insectes han de poder accedir al cadàver, mentre que aquests ja són al cos quan comença la putrefacció».

 

L'estudi dels dos investigadors acaba de ser publicat a la revista 'Molecular Oral Microbiology' i al setembre es presentarà al Congrés de l'Organització Internacional d'Odontostomatologia Forense, que tindrà lloc a Bèlgica. «Tot i que encara hi ha pocs forenses que treballin amb aquesta tècnica, en un futur pròxim tots els serveis especialitzats en aquesta ciència ho faran», així ho ha establert la doctora.