Descobreix com funcionen les pastilles anticonceptives Yasmin i quina eficàcia tenen

Aquest fàrmac tan popular ajuda a prevenir el 99% dels embarassos no desitjats

.
Les pastilles Yasmin són un anticonceptiu oral molt utilitzat | Cedida

La indústria farmacèutica ha treballat en el desenvolupament de diferents mètodes anticonceptius per poder dur una vida sexual plena sense haver d’enfrontar-nos a embarassos no desitjats. Una d’aquestes opcions que existeixen per no tenir fills és Yasmin, unes pastilles anticonceptives que han anat guanyant popularitat darrerament.

Aquestes pastilles estan comercialitzades per la multinacional alemanya Bayer i cada cop es fan servir amb més assiduïtat per evitar tenir fills quan no és bon moment. Ara bé, els parers relacionats amb l’efectivitat que tenen i amb els efectes secundaris que poden comportar són nombrosos i varien molt.

Tot seguit et presentem amb més detall el preu d’aquestes pastilles anticonceptives, la manera com s’han de prendre, el seu funcionament i les reaccions adverses que poden desencadenar.

Quin és el funcionament dels anticonceptius Yasmin?

Aquestes pastilles funcionen com a anticonceptius hormonals combinats o AHCs, cosa que significa que són medicaments emprats per tal de prevenir els embarassos no desitjats. L’adjectiu combinats fa referència a la barreja hormonal que contenen: en quantitats baixes, porten estrogen —0,03 mil·ligrams d’etinilestradiol— i progestina —3 mg de drospirenona, que és una progestina esteroidea.

L’estrogen és una hormona sexual que deriva del colesterol —o sigui, esteroidea. La fabriquen els ovaris, la placenta i —en un grau de menor importància— les glàndules adrenals. Per aquesta raó, se la coneix amb la denominació d’«hormona femenina».

D’altra banda, la progestina és l’hormona que serveix per regular la menstruació i per al manteniment de l’embaràs. També actua durant els períodes en què temporalment s’interromp la menstruació —amenorrees— i durant les hemorràgies urinàries. A banda, té funcions relacionades amb el tractament d’alguns càncers, com ara el de pròstata o el de mama.

Únicament serveixen per evitar els embarassos?

La dosi d’estrogen i de progestina de les pastilles anticonceptives Yasmin és molt semblant a la que, de forma natural, fabrica l’organisme femení. Quan es combinen totes dues hormones aconsegueixen evitar que els ovaris deixin anar òvuls.

Ara bé, la funció de les pastilles Yasmin no només és anticonceptiva. Com que es tracta d’un AHC, també serveix per reduir la intensitat del dolor de la regla, per fer que sigui més regular i que les pèrdues de sang siguin menors. A més, ajuda a resoldre problemes d’acne i a la prevenció del càncer a l’ovari.

Els anticonceptius orals solen ser molt eficaços per a la planificació familiar
Els anticonceptius orals et permeten planificar millor si vols tenir fills o no i quan | GTRES

 

Cost i format

Aquestes pastilles es distribueixen en forma de tauletes. De manera habitual, es comercialitzen en capses de 21 unitats i ronden els 15 euros —o 20 dòlars als Estats Units. A banda, se’n venen també els genèrics, com ara Dretine —un dels més populars— que té un cost que oscil·la al voltant dels 10 euros —o 15 dòlars als Estats Units.

A més a més, al mercat també s’hi troben les pastilles Yasmin en format de comprimits 24/4, capses que contenen 24 tauletes rosades amb les dues hormones combinades que hem esmentat abans i, a més, amb 4 pastilles blanques sense principi actiu. L’única divergència que hi ha entre els dos formats és la manera de prendre les píndoles.

Dosatge aconsellat

Les pastilles anticonceptives Yasmin —i també la majoria d’anticonceptius que es prenen per via oral—, si s’utilitzen regularment, compten amb una efectivitat del 99% a l’hora de prevenir els embarassos. Si no s’utilitzen tal com pertoca, l’eficiència que tenen pot disminuir fins al 92%.

Els comprimits anticonceptius Yasmin amb format de 21 tauletes es prenen cada dia —durant tres setmanes cal ingerir una píndola diària a la mateixa hora aproximadament. A continuació, s’haurà de fer una pausa de 7 dies durant els quals es tindrà la regla. Passat aquest període, caldrà tornar a començar amb una nova capsa de comprimits.

Les píndoles 24/4, per la seva banda, també es prenen diàriament —un comprimit diari—, però prescindeixen dels 7 dies de pausa. S’han d’ingerir així: es comença amb les pastilles rosades i, un cop finalitzades, cal prendre les blanques. Aleshores es produirà una regla i, encara que no hagi finalitzat, es tornaran a prendre les pastilles.

En el cas que sigui la primera vegada que consumim aquest fàrmac, és aconsellable ingerir-lo el primer dia de la menstruació. Si es vol reemplaçar un anticonceptiu oral diferent per les pastilles Yasmin, és aconsellable que es comenci el tractament quan ja s’hagi finalitzat el precedent. En el cas d’haver tingut un avortament fa poc, el metge haurà de regular la ingesta dels comprimits.

Reaccions adverses

Cada persona pot patir unes reaccions adverses diferents o no experimentar-ne cap. A més, aquests efectes secundaris varien en funció del temps que fa que s’ingereixen les píndoles. Sovint —i especialment en el primer any d’utilitzar Yasmin— es produeixen sagnats poc regulars i amenorrees. També s’han observat canvis d’humor, nàusees, mal de cap, molèsties a les mames i aparició d’acne —tot i que menys sovint.

A més, s’ha pogut observar que sovint les dones que pateixen càncer de mama estan ingerint ACH. Tot i això, el vincle entre el fàrmac i el càncer no s’ha comprovat

També destaca el lleuger risc que existeix de patir coàguls sanguinis a les artèries i les venes, especialment en el primer any d’utilitzar el medicament o quan es torna a prendre després d’una pausa igual o superior a les 4 setmanes.

Per últim, una de les reaccions adverses que més rebombori i pors causen és el fet d’engreixar-se. La gran majoria d’usuàries del fàrmac no han experimentat canvis en el pes, però un petit percentatge de dones sí que n’han patit. No se sap exactament per quina raó algunes dones varien de pes en prendre Yasmin, però la causa podria estar relacionada amb la biologia i els hàbits individuals.

Les Yasmin et permeten dur una vida sexual activa sense embarassos imprevistos
Les Yasmin et permeten dur una vida sexual activa sense embarassos imprevistos | Cedida

 

Mètodes anticonceptius diferents

Hi ha diverses classes d’anticonceptius orals combinats. Alguns són monofàsics, bifàsics, trifàsics, quadrifàsics, i de cicle estès o continu. Cadascun d’ells, però, té unes indicacions i un dosatge concret, cosa que fa que el millor sigui realitzar una consulta mèdica abans d’iniciar un tractament amb anticonceptius orals. Els experts ens podran orientar sobre les millors píndoles que podrem prendre segons les especificitats de cada persona.

Tot i que els anticonceptius més comuns al planeta són els orals —l’ús oscil·la entorn del 55% de dones a nivell mundial—, existeixen diferents mètodes anticonceptius que poden ajudar-nos a prevenir els embarassos.

Avui en dia, els més utilitzats per les dones i també amb hormones esteroidees són els anells vaginals, els implants subcutanis i els DIU premedicats. Tots ells contenen progestàgens i per això poden comportar amenorrees o sagnats menstruals poc regulars.


Comentaris

envia el comentari