IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Descobreix la música que escolta la gent intel·ligent

Als Estats Units, un desenvolupador de programari va dur a terme un sorprenent estudi sobre aquest tema

Un estudi vincula la intel·ligència amb el tipus de música que s'escolta
Un estudi vincula la intel·ligència amb el tipus de música que s'escolta | Cedida

Una investigació que s’ha dut a terme fa poc vincula els gustos musicals de les persones amb les seves qualificacions en l’àmbit acadèmic.

La música que escolten les persones intel·ligents

En els últims anys s’han dut a terme diverses investigacions que relacionen el fet de preferir uns determinats estils de música amb la personalitat. Avui veurem un estudi que s’ha fet sobre una qüestió molt lligada a aquesta, a través del qual un creador de programari i desenvolupador d’aplicacions nord-americà anomenat Virgil Griffith va voler indagar sobre la relació existent entre el rendiment acadèmic de la gent i els seus gustos musicals.

D’aquest estudi es van desprendre diverses conclusions que es van recopilar dins del dossier ‘Music That Makes You Dumb’, és a dir, «La música que et fa tornar ximple».

Griffith va dur a terme una detallada anàlisi de diversos perfils de persones utilitzant les qualificacions mitjanes que havien obtingut en els exàmens per accedir a la universitat i comparant-les amb la música publicada i compartida a través de Facebook.

És evident que no es tracta d’un mètode científic rigorós, però és interessant observar els resultats que va aconseguir Griffith a través de la seva anàlisi, encara que només sigui per establir un punt de partida cap a altres estudis que puguin mirar d’esbrinar el lligam que s’amaga rere les dues variables que constitueixen els gustos musicals i les capacitats intel·lectuals.

Reggaeton per a persones ximples i rock per als intel·ligents?

Els resultats de la investigació de l'home van mostrar que els estudiants amb més males notes en aquests exàmens van ser aquells que tenien tendència a escoltar artistes com ara The Used, Beyoncé, Lil Wayne o Jay-Z i que gaudien sobretot amb els gèneres del reggaeton i el hip-hop. En canvi, les persones que van aconseguir uns resultats excel·lents a les proves d’accés a la universitat tenien tendència a preferir les melodies del compositor Ludwig van Beethoven.

A banda, molts dels estudiants amb millors qualificacions preferien escoltar bandes musicals com ara Counting Crows, U2, Bob Dylan, The Shins o els populars britànics Radiohead. No gaire lluny d’aquests grups més destacats entre les preferències dels joves més brillants també s’hi van trobar Red Hot Chili Peppers i Coldplay.

Els estudiants que es trobaven dins de la mitjana —és a dir, que no destacaven per tenir unes notes ni molt bones ni molt dolentes— escoltaven sobretot bandes com System of a Down, Pearl Jam, The Doors, Oasis o l’icònic grup australià AC/DC. Griffith va dur a terme una classificació molt visual de tota la informació recopilada en forma de taula, que es pot consultar al seu lloc web.

Els estudiants més brillants tenien tendència a escoltar música clàssica
Els estudiants més brillants tenien tendència a escoltar música clàssica | CEDIDA

 

Debat sobre el tema

Cal destacar que la metodologia emprada per dur a terme la investigació és totalment qüestionable. En primer lloc, es va presentar als mitjans de comunicació com una correlació que s’hauria descobert entre les variables gustos musicals i intel·ligència, però en realitat l’estudi no en mesurava cap de les dues de manera rigorosa.

Sobre la primera variant, hem de remarcar que segurament allò que es comparteix a través de Facebook és un criteri poc fiable per determinar les preferències de les persones. Sobre la segona, convé subratllar que no és gaire precís mirar de traçar una simetria absoluta entre el rendiment acadèmic dels alumnes i la intel·ligència que es posseeix.

Finalment, hem de dir que no existeix cap prova científica que estableixi que hi ha uns estils musicals determinats que ens tornin «més ximples» o «més llestos». Es tracta d’un assumpte estadístic, només és una correlació. Per tant, és necessari continuar duent a terme estudis per mirar d’esbrinar les possibles vinculacions entre la intel·ligència de les persones i els seus gustos a l’hora d’escoltar música.


Comentaris

envia el comentari