Esbrina si ets una persona multipotencial

Hi ha gent amb interessos molt variats que no aconsegueix trobar la seva vocació fàcilment

Tener intereses variados es signo de versatilidad.
Comptar amb una gran varietat d’interessos indica una personalitat versàtil | Unsplash
 

Segur que, durant la teva infància, més d’una vegada —i probablement moltíssimes vegades— t’havien preguntat què et venia de gust ser quan fossis gran.

Els adults sovint demanen això als menuts i normalment s’esperen obtenir una resposta que, com a mínim, sigui divertida. No obstant això, a mesura que passen els anys, alguns individus se senten angoixats i preocupats per culpa d’aquest interrogant, perquè no poden ajustar-se a respondre'l amb una sola professió i, per això, pensen que no compten amb una verdadera vocació. Això t’ha passat a tu també? Si és així, podria ser que, sense saber-ho, fossis una persona multipotencial.

Les persones multipotencials i el do que tenen

Per sort, la situació es va començar a transformar igual que sovint es modifiquen moltes coses, amb l’aparició de noves opinions i perspectives més àmplies que permeten integrar més idees i trencar amb alguns mites marginadors.

En concret, la denominació de «persona multipotencial» va representar un punt d’inflexió per a tots aquells individus que, amb l’ajuda d’aquesta realitat, podien comptar amb una perspectiva totalment nova i interessant, però especialment per a les persones que s’hi sentien identificades: ser multipotencial no vol dir tenir un defecte o un problema sinó que implica posseir un autèntic do.

Què vol dir?

Totes les persones que des de la infància han anat sentint expressions restrictives i estereotípiques com ara «no es poden ser dues coses al mateix temps», «però... què vols estudiar realment?» o bé «t’hauries de centrar ja en una cosa i prou» segurament també rebien els qualificatius —entre altres— de disperses, indecises, insegures, «culs inquiets» o immadures quan, de fet, posseïen unes capacitats molt singulars.

Aquests individus tenen una gran quantitat d’interessos variats, alguns en àmbits relacionats i d’altres que no tenen cap mena de vincle entre si. La gran afició de les persones multipotencials es basa en aprendre coses noves i, per això, els agrada explorar tots aquests àmbits dels seus interessos i investigar-ne les particularitats amb gran avidesa. A més, cada ocasió d’obtenir nous coneixements sobre alguna cosa la veuen com un repte.

Segurament la gran majoria d’infants presenten aquesta característica. Ara bé, els adults solen limitar les nostres opcions marcant que només hi ha una via que sigui vàlida i, d’aquesta manera, condicionant com pensem en haver de fer passar les nostres idees i aspiracions per un únic camí.

D’on prové el terme «multipotencial»?

Allò que abans era considerat un defecte —menys durant els períodes de la història de més auge cultural— es va veure com una cosa positiva per primer cop el 1972 gràcies a Frederickson, que afirmava que si els individus multipotencials gaudeixen d’un entorn propici podrien escollir i desenvolupar amb força diverses habilitats.

El 2015, Emilie Wapnick va presentar una TED Talk molt interessant i rellevant en què feia servir el concepte de multipotencialitat per designar tot un conjunt d’individus que posseeixen aquestes característiques concretes, que són singulars i també positives.

Cada oportunitat de saber coses noves es veu com un repte
Cada oportunitat de saber coses noves es veu com un repte | Cedida

Wapnick va afirmar: «No hi ha res estrany en tu (…) No pots trobar la teva vertadera vocació simplement perquè en tens moltes. Ara comencen a encaixar totes les teves obsessions esporàdiques i els teus peculiars projectes interdisciplinaris».

Trets que caracteritzen la persona multipotencial

En el cas que tinguis ganes de saber si se’t podria incloure dins del grup de les persones multipotencials, pots observar alguns dels trets que caracteritzen més aquests individus, que desenvolupem tot seguit:

Són curiosos de naixement

Els individus multipotencials gaudeixen d’una curiositat que els mou i els connecta amb noves passions. Aquesta curiositat els pot portar a explorar horitzons diversos i a mirar de descobrir elements que els atreguin i que puguin constituir un nou repte per a ells.

Els resulta molt fàcil aprendre

El fet que siguin tan curiosos està relacionat amb l’afició que tenen per aprendre coses noves, perquè cada aprenentatge nou constitueix un desafiament i els condueix al desenvolupament d’una altra faceta de la seva personalitat.

Estan enamorats del coneixement

Podem establir que la gent que té aquest do sol repetir amb molta assiduïtat el patró d’exploració, descobriment i coneixement.

Poden adoptar diverses perspectives

Quan veuen la pluralitat de les seves facultats com un element que amplia la visió que tenen de l’univers, sovint són capaços d’observar les coses des de diferents perspectives i angles.

S’adapten fàcilment i tenen molta flexibilitat mental

Les seves facultats els permeten canviar de registre fàcilment i, per aquesta raó, són capaços de navegar per àmbits molt diferents sense grans dificultats. Per tant, es poden adaptar sense problemes davant dels canvis, una virtut molt útil actualment si tenim en compte el ritme vertiginós de la societat, el progrés i l’evolució.

Són versàtils

Com que disposen d’una gran pluralitat de coneixements en àmbits totalment variats es poden integrar en sectors i entorns molt diferents, una cosa que pot obsequiar-los, per exemple, amb opcions d’oci totalment variades i funcions laborals molt diverses.

Connecten les idees sense dificultats

Disposen del gran avantatge de poder lligar conceptes que a primera vista no sembla que tinguin una connexió.

El do que pot indicar quins professionals i emprenedors són més complets

Podria ser que t’hagis adonat que se’t podria classificar dins del grup de la gent multipotencial. Si és així, segurament deus estar-te demanant quines particularitats pot tenir aquest do en el món laboral: estàs d’enhorabona, perquè pot tenir-hi efectes molt positius en permetre’t transformar allò que t’apassiona en una manera de viure. Això ho pots aconseguir si et distingeixes de les altres persones gràcies al teu perfil particular que es desprèn del conjunt d’interessos molt variats que tens.

Ens hem fet ressò més amunt dels trets principals dels individus multipotencials. Doncs bé, t’agradarà descobrir que poden afegir valor al teu perfil laboral si es compara amb el de les persones que no disposen del do.

Les virtuts de les persones multipotencials són molt variades
L'afany per descobrir i saber coses noves és enorme | Cedida

 

Un exemple de tot això seria la versatilitat que l'individu multipotencial té a l’hora de dur a terme càrrecs i projectes molt diferents, cosa que farà que el vegin com un treballador molt polivalent i adaptable a les necessitats en constant canvi de la majoria de sectors laborals. Pel que fa als emprenedors, la versatilitat fa que puguin disposar d’una visió de conjunt que, per exemple, resulta molt útil per tal de dirigir projectes i negocis.

A més, la seva set de coneixements fa que puguin considerar-se persones que s’actualitzen constantment. Els empresaris necessiten treballadors que es reciclin de manera habitual i, a més, sabran treure molt de profit de la seva proactivitat a l’hora d’explorar nous interessos i podran ajudar-lo a encaminar-se cap a àrees que li despertin interès.

Pel que fa a la gran habilitat de vincular idees que té la gent multipotencial, presenta molts avantatges en tots dos rols: ajuda al fet de trobar solucions innovadores i creatives per superar els obstacles i problemes amb èxit.

Casos de famosos multipotencials

Encara que fins fa molt poc temps no s’hagi consensuat una etiqueta que pugui definir les persones que tenen els trets típics d’un individu multipotencial, el do tan singular d’aquestes persones existeix des de fa molt de temps, des d’èpoques immemorials, perquè com veurem a continuació diverses grans personalitats de la història podrien encaixar perfectament en aquest grup.

Entre les diferents personalitats històriques dotades amb aquest gran talent que els va permetre esdevenir figures de renom hi trobem Leonardo da Vinci, Hipatia d’Alexandria, Benjamin Franklin o Eleanor Roosevelt, tots ells causants d’una gran admiració a tot el món. A banda, altres noms populars més recents de gent amb aquest do serien la cèlebre presentadora Oprah Winfrey, el mític Steve Jobs o l’autor de llibres d’èxit Timothy Ferriss.

I si no compto amb aquest do?

No hi ha cap problema! Si ets algú que es declara enamorat d’una qüestió en concret, que et desperta molt d’interès i fa que t’hi dediquis amb gust i durant tot el temps que pots, ets especialista en un tema. I, de fet, la millor barreja de talent per al treball en equip resulta de la combinació de talent multipotencial amb talent especialista.

Emilie Wapnick deia sovint unes paraules molt encertades que feia servir com a eslògan inspirador per al seu públic i seguidors: explora les interseccions. Amb això, volia llançar un repte a tothom que pogués tenir un do de multipotencialitat: mirar de buscar els lligams que hi ha entre els interessos que tenim per tal d’adonar-nos de què ens porta d’un a l’altre i poder-los vincular efectivament amb un eix vertebrador.

Si sempre has estat molt convençut de tenir clara la teva vocació i t’hi has endinsat amb afany i avidesa, també estàs d’enhorabona! És gràcies a la gent com tu que podem comptar amb especialistes brillants en les diferents àrees del coneixement.

Per aquesta raó, cal que no t’oblidis de quelcom essencial: tant si ets especialista en alguna cosa com si ets algú multipotencial, continua gaudint amb allò que més t’agrada i que et surt bé, perquè podràs deixar la teva empremta al món, que necessita els teus coneixements i habilitats.


Comentaris

envia el comentari