Descobreix què és i com s’utilitza el Daflon 500 mg

Es tracta d’un medicament que s’ha fet famós darrerament i que ajuda a millorar la circulació

El Daflon 500 mg s'utilitza en pacients amb mala circulació sanguínia
El Daflon 500 mg s'utilitza en pacients amb mala circulació sanguínia | Cedida

 
A Europa, el nombre de fàrmacs que es comercialitzen és enormement elevat. Hi ha medicaments genèrics, les seves versions que es venen més sovint, una enorme diversitat de classes que serveixen per al mateix, i la llista sembla no acabar-se mai. Per això, a vegades anar a la farmàcia pot ser una mica difícil, perquè en alguns casos podem no entendre exactament quin producte ens ofereixen.

Amb aquest text volem examinar de prop què és el Daflon 500 mg i quins usos té aquest medicament tan popular i freqüent avui en dia, que fa un temps era força desconegut.

En què consisteix el Daflon 500 mg?

El Daflon 500 mg és un fàrmac venotònic. Això vol dir que actua en el sistema vascular de retorn i, en aquest cas, els seus efectes es produeixen a les venes de l’organisme. Actua amb la finalitat d’incrementar la capacitat de resistència dels capil·lars i el to de les venes, per tal de contribuir a prevenir que les cames estiguin sobresaturades de sang.

Els seus components són la Diosmina 450 mg i diversos flavonoides expressats en Hesperidina 50 mg. Tant la Diosmina com el principi actiu que té l’Hesperidina tenen propietats per tonificar i protegir les venes i els vasos sanguinis.

Els encarregats de produir el Daflon 500 mg són els Laboratoris Servier i la venda del fàrmac té com a mercats principals la Xina i Europa. A Espanya es pot trobar a un cost de 10,18 euros per un conjunt de 30 càpsules. El seu genèric és la Diosmina, que a l’Estat té un cost més reduït, de 3,12 euros. Ara bé, als Estats Units, en canvi, la comercialització del fàrmac està prohibida.

Com s’utilitza el Daflon 500 mg?

Aquest fàrmac es fa servir per mitigar, a curt termini, els símptomes provocats per la insuficiència venosa crònica i per l’edema. Cal destacar, però, que no se’n aconsella l’ús al llarg de més d'un parell de mesos o tres. Altres utilitats del medicament són calmar la inflor causada per les hemorroides i fer més suportables les rampes a les cames i la sensació de tenir-les molt pesades.

El Daflon 500 mg facilita la circulació de la sang i ajuda a minvar l’aparició de les varius, cosa que l’ha tornat molt popular entre el públic femení. Avui en dia no s’ha pogut documentar que causi cap mena d’efecte perjudicial per als humans, ni tampoc durant l’embaràs. Ara bé, cal remarcar que no s’aconsella que les dones embarassades prenguin medicaments, perquè podrien perjudicar la salut del bebè.

Només s’ha de tenir en compte que se’n desaconsella el consum durant el període de lactància perquè, tot i que no s’ha demostrat que comporti riscos, no se sap amb total seguretat si el fàrmac podria traspassar a la llet humana. A més, és interessant observar que tampoc s’ha trobat que interactuï amb productes alimentaris ni amb altres medicaments.

No s'ha trobat que el Daflon 500 mg interactuï amb altres medicaments
No s'ha trobat que el Daflon 500 mg interactuï amb altres medicaments | Cedida

 

Què és la insuficiència venosa crònica?

La insuficiència venosa crònica o IVC, per les seves sigles, és una dificultat que experimenta el sistema circulatori de retorn a l’hora de fer que la sang de les cames torni a anar a parar al cor. Segons les dades que recull el Capítol Espanyol de Flebologia, aquesta insuficiència afecta un 30% dels adults d’Espanya.

L’IVC es produeix perquè les parets venoses es debiliten i les vàlvules acaben cedint i fan que el flux de la sang, a banda de circular cap al cantó que li toca —cap al cor—, també vagi en sentit contrari. Per aquesta raó, una gran part del temps les venes que hi ha a les cames continuen estant plenes de sang, i aleshores es creen edemes i la persona afectada sent les cames cansades. A banda, en aquests casos també és molt habitual que surtin varius.

Entre els factors de risc principals que es relacionen amb la insuficiència venosa crònica, destaquen:

  • El fet de ser una dona
  • Ser una persona gran
  • Tenir un excés de pes
  • La predisposició de les hormones —nivells elevats de progesterona
  • L’embaràs
  • Estar-se de peu o assegut durant períodes de temps llargs
  • Les altes temperatures

Com s’ha d’utilitzar el Daflon 500 mg?

Si examinem el prospecte d’aquest fàrmac, veurem que s’ha de prendre  per via oral i que els professionals de la salut n’han establert el consum de dos comprimits per dia, cadascun d’ells ingerit en un moment diferent de la jornada: el primer durant el dinar i el segon quan sopem. El comprimit no es pot diluir, sinó que s’ha d’empassar sencer.

Si s’oblida de prendre’n un, s’haurà de consumir-ne una dosi de seguida que sigui possible, però sense augmentar-ne en cap cas la quantitat. A dia d’avui no es té constància de cap cas d’intoxicació per sobredosi del medicament.

Efectes adversos i reaccions que pot causar el fàrmac

Pel que fa a la gran diversitat d’efectes secundaris que molts medicaments poden originar, el cas del Daflon 500 mg és interessant: se li han vinculat molt pocs efectes adversos i reaccions perjudicials.

Es podrien produir trastorns lleus relacionats amb el sistema digestiu com les diarrees, la dificultat per digerir, les nàusees o els vòmits. A banda d’això, alguns efectes encara més poc habituals inclouen la cefalea, els vertígens i una sensació de malestar generalitzada.

Les reaccions a la pell han estat gairebé inexistents, tot i que en algun cas excepcional n’hi ha hagut. En concret, s’ha produït urticària, prurit o alguna mena d’erupció cutània.   

Solucions alternatives i remeis casolans

Si no volem consumir medicaments o tenim ganes de provar alguna altra mena de teràpia, hem de saber que hi ha solucions com l’estil de vida saludable, la teràpia compressiva o els remeis naturals que, en alguns casos, poden ajudar a substituir la ingesta del Daflon 500 mg i d’altres productes amb característiques similars. Ara bé, sempre cal ser prudents i actuar amb sentit comú en aquests casos.

Beure molta aigua pot ajudar a millorar la circulació
Beure molta aigua pot ajudar a millorar la circulació | EspañaDiario.com
 

1. L’estil de vida saludable: la higiene venosa

Els hàbits vitals saludables pel que fa a la postura i el temps en què seiem o ens mantenim drets són essencials per a la bona circulació de retorn. Gràcies a la higiene venosa, podem obtenir algunes recomanacions que ens ajudaran a mitigar els símptomes provocats per la insuficiència venosa crònica.

Entre els més destacats trobem: evitar estar assegut o dempeus durant molta estona seguida, mantenir una dieta equilibrada i que impliqui prendre poca sal, beure molta aigua cada dia —un mínim d’1,5 litres—, fer esport per estimular la circulació i portar peces de roba i calçat que no ens vagin estretes.  

 

2. La teràpia compressiva

Aquest tractament utilitza mitges compressives per tal de fer pressió sobre les cames de qui les porta amb l’objectiu de millorar la circulació entre les cames i el cor. Aquesta mena de mitja fa que la pressió sanguínia vagi disminuint de mica en mica.

3. Els flavonoides i els seus principis actius naturals

Alguns productes, com el galzeran o el castanyer d’Índia, posseeixen flavonoides, que són substàncies que ajuden a protegir el cos i que reforcen les venes i les vàlvules. El seu consum pot aportar una ajuda extra per al nostre cos a l’hora de mitigar els símptomes de l’IVC.


Comentaris

envia el comentari