Descobreix quin tipus de pell tens i com cuidar-la

La seva tipologia condicionarà la manera com l’has de tractar

.

La pell és la capa més externa del nostre cos, que ens protegeix i que, per tant, necessita unes atencions molt concretes per tal d’estar en òptimes condicions i fer que la resta del nostre cos també hi estigui. A banda, també és allò que més es veu de nosaltres a primera vista, sobretot pel que fa a la de la cara.

Per això, sovint sentim a parlar de la cura de la pell que té a veure amb les taques, la manca d’hidratació, l’acne, les arrugues, les potes de gall o, altres vegades, amb la brillantor excessiva. Si volem mantenir a ratlla tot això haurem de saber primer quin tipus de pell tenim, perquè  així podrem comprar els productes més eficients i beneficiosos.

Si segueixes llegint, podràs veure en què consisteixen les diferents tipologies de pell —grassa, seca o mixta— i els elements que les defineixen. A banda, descobriràs diverses recomanacions per tal de veure quina tens tu i per adaptar millor la teva cura a la seva manera de ser.

Definició de la pell i explicació de la seva varietat

La pell constitueix un òrgan tàctil format per un teixit molt resistent que envolta i recobreix l’organisme dels animals i dels éssers humans. En concret, aquest teixit forma el sistema amb les dimensions més importants de tot el cos, que té una important funció relacionada amb la regulació de la temperatura del cos. A banda, la pell funciona com a barrera de defensa contra els virus, els bacteris i els al·lèrgens.

Cada individu pot tenir una pell amb unes característiques totalment diferents. A banda, els trets d’aquest òrgan també canvien segons el lloc del cos en què es localitzi: en pot canviar l’espessor, la pigmentació i, fins i tot, la textura. Per exemple, els peus solen estar formats per capes més primes de pell —cosa que els confereix un grau més elevat de sensibilitat— i les mans, en canvi, sovint presenten una capa més gruixuda.

Les mans sovint tenen una capa de pell més gruixuda
Les mans sovint tenen una capa de pell més gruixuda | istock

La pell està formada per tres capes ben diferenciades: la més profunda, que és una capa de greix subcutani amb cèl·lules de greix i col·lagen, l’intermitja o dermis que, entre altres elements, conté les glàndules sudorípares i els vasos sanguinis i, finalment, la més externa, que s’anomena epidermis, s’encarrega de la pigmentació i es regenera cada dia.

Les diferents tipologies de pell: grassa, seca i mixta

En alguns individus, les glàndules produeixen més greix que en d’altres, cosa que fa que les capes de la pell de cadascú puguin tenir composicions ben diferents.

Hi ha persones que tenen una composició de la pell força en equilibri, però sovint la gent té tendència a entrar dins d’una de les tipologies que estableix l’àmbit de la cosmètica i l’estètica: així, els diferents tipus de pell es divideixen en pell grassa, seca o mixta.

1. La pell grassa

La capa de greix subcutani i les cèl·lules de greix de la pell tenen una funció, encara que a nivell estètic puguin molestar-nos considerablement: serveixen per protegir el cos de lesions perquè l’ajuden a absorbir cops i regenerar les capes més superficials, així com a conservar la calor corporal.

De tant en tant aquestes cèl·lules es segreguen excessivament o no s’eliminen prou ràpid, cosa freqüent durant les èpoques de canvis hormonals significatius, com ara durant el període de la pubertat o mentre dura el cicle mensual.

Particularment, quan hi ha una aparició d’acne sovint ens netegem la pell de manera molt continuada durant la jornada. Ara bé, això pot ser una equivocació: les glàndules sebàcies, que són les encarregades d’alliberar el greix en abundància, continuen secretant greix tot i la freqüència amb què ens rentem la cara.

En aquesta situació, l’impacte més habitual és que la dermis no generi tants olis naturals i quedi resseca, cosa que no només fa que segueixi sortint acne, sinó que tampoc evita que notem una sequedat molt molesta. És per això que els millors tractaments són els que actuen directament damunt de la glàndula sebàcia, i no específicament sobre la capa exterior de la pell.

Si tens una pell grassa, és convenient rentar-te la cara dues vegades al dia amb un netejador facial amb àcid salicílic, un element que absorbeix el greix en abundància. De la mateixa manera és recomanable que, juntament amb la neteja, t’apliquis una crema hidratant. Ara bé, procura que sigui lleugera, que no l’hagin elaborat principalment amb olis i —sobretot!— que no dugui alcohol, un component que podria ser nociu per a les substàncies generades de manera natural.

2. La pell seca

Aquesta classe de pell sol provocar molèsties, irritació, cremor i, fins i tot, una textura escamosa. Causa bastanta incomoditat i, depenent del període de l’any, sol presentar un aspecte més deteriorat —particularment a l’hivern.

El millor per a la pell seca és donar-li una hidratació continuada per evitar i combatre la sequedat —que amb freqüència pot ocasionar moltes molèsties i pot fer mal— i també perquè no es vegi clivellada.  

En aquesta situació és molt aconsellable untar-la amb una crema que sigui eficient a l’hora de preservar la humitat o, dit d’una altra manera, una pomada formada per ingredients com l’àcid hialurònic.

L’àcid hialurònic és un carbohidrat que es genera de forma natural i que, a més, també és present en alguns ungüents. Ajuda a contenir l’aigua i, amb això, hidrata la pell. Però les seves virtuts no s’aturen aquí: de la mateixa manera que el col·lagen, reforça el teixit gruixut de la dermis, cosa que contribueix a fer que no apareguin tantes arrugues.

3. Pells mixtes

Les pells mixtes són una barreja de les dues que hem esmentat: ​​unes parts de la cara alliberen una gran quantitat de greix, mentre que d’altres romanen molt poc hidratades. En aquesta mena de pell sovint les arrugues apareixen més tard, a causa de l’acció del greix —els lípids de la glàndula sebàcia—, que evita que es ressequi en excés.

A mesura que va avançant el temps, aquest tipus de pell sol assecar-se i normalment desapareix la sobreabundància de greix, tot i que també pot fer que apareguin algunes taques. Els consells per evitar que això es produeixi inclouen beure molta aigua per tal de conservar-ne la hidratació interna, a banda de vetllar per una bona hidratació externa.

Juntament amb locions hidratants per a les galtes, es poden utilitzar cremes matificants no olioses, especialment a l’anomenada «zona T», i també mascaretes amb qualitats astringents i exfoliants entre un i dos cops cada set dies. A banda, pot ser interessant rentar-se la cara amb sabons netejadors amb oli de jojoba, un element que aconsegueix una harmonia entre el greix i la sequedat.

I jo quina mena de pell tinc?

Per esbrinar quina classe de pell tens, simplement segueix aquestes etapes. En un primer moment, hauries d’examinar-la i sentir-la acuradament. En el cas que vegis que a la teva «zona T» la T és més aviat greixosa i s’estén des de la zona de les celles fins al nas, però les galtes estan més aviat seques, molt probablement disposes d’una pell mixta.

A més d’explorar d’aquesta manera la teva pell també has d’analitzar-ne els porus. En el cas que en tinguis molts que puguin observar-se fàcilment al voltant del nas, segurament tens una pell grassa. Ara bé, si es produeix tot el contrari —els porus amb prou feines es noten, sobretot al mig del rostre—, és probable que la teva pell sigui seca.

Per últim, has de concentrar-te en la necessitat d’hidratació de la teva cara: quines regions en particular requereixen cremes humectants i amb quina freqüència, o si la sensació oliosa et provoca incomoditat.


Comentaris

envia el comentari