IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Descobreixen la primera vacuna que frena el virus de la sida

L'estudi es fa a Barcelona amb una vacuna desenvolupada per investigadors de la Universitat d'Oxford

Beatriz Mothe i José Moltó, coinvestigadors principals de l’estudi | CatalunyaDiari.cat

Una vacuna terapèutica contra el VIH ha aconseguit demostrar, per primer cop, que el sistema immunitari de les persones amb sida es pot reeducar en alguns casos per tal d'ajudar-lo a controlar durant períodes llargs sense necessitat de prendre tractament antiretroviral. En concret, cinc dels tretze participants de l'assaig que han parat la medicació (38,5%) controlen el virus des de fa 5, 13, 17, 20 i 27 setmanes, respectivament.

Un dels laboratoris d'IrsiCaixa | CatalunyaDiari.cat

 

Quan una persona interromp el tractament antiretroviral, habitualment el seu nivell de virus en sang experimenta un rebot al llarg de les quatre primeres setmanes després de deixar els fàrmacs. En el cas d'aquests cinc pacients, s'han observat petits repunts esporàdics de la càrrega viral, però que baixen en poc temps.

«És com si s'hagués aconseguit per una banda debilitar el virus i per l'altra reforçar el sistema immunitari dels pacients, de manera que reaccioni de forma efectiva davant els intents del virus de repuntar i fent desaparèixer de nou la càrrega viral», explica Beatriz Mothe, investigadora associada d'IrsiCaixa, metgessa de la Fundació Lluita contra la Sida i coordinadora de l'assaig. Estudis previs realitzats per altres centres, amb diferents vacunes i fàrmacs i en persones amb infecció crònica, no havien aconseguit cap resultat similar. Aquesta ha estat la primera vegada que s'ha demostrat que es pot controlar el virus amb una vacuna terapèutica.

En aquest estudi, que continua en marxa, hi participen diversos investigadors catalans i es porta a terme a Barcelona amb una vacuna desenvolupada per investigadors de la Universitat d'Oxford. L'estudi està dirigit per IrsiCaixa i la Fundació Lluita contra la Sida, i s'elabora a l'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, l'Hospital Clínic-IDIBAPS i el centre comunitari BCN Checkpoint.


Comentaris

envia el comentari