Descobreixen una nova estructura en el receptor humà d'andrògens que pot ser clau per tractar el càncer de pròstata

Investigadors de l'Institut de Biomedicina de la Universitat de Barcelona

Els investigadors han identificat una nova conformació que pot ser clau per tractar el càncer de pròstata. | Cedida

Un treball internacional liderat per investigadors de l'Institut de Biomedicina de la Universitat de Barcelona (IBUB) i l'Institut d'Investigació de l'Hospital de Sant Pau (IIB-Sant Pau) ha identificat una nova conformació del receptor humà d'andrògens que pot ser clau per tractar el càncer de pròstata. En concret, segons detallen en la revista Nature Communications, han mostrat per primera vegada l'estructura tridimensional dimèrica del domini d'unió a les hormones androgèniques del receptor humà, cosa que se'ls havia escapat a altres investigadors durant dècades, segons han admès els autors d'aquest treball.

El càncer de pròstata és un dels més comuns al món. | Cedida

 

De fet, aquesta nova estructura del receptor nuclear permet explicar més de 40 mutacions identificades en pacients de càncer de pròstata, un dels més comuns al món, així com mutacions associades a trastorns del desenvolupament coneguts com a síndrome d'insensibilitat als andrògens. El receptor humà d'andrògens és una proteïna clau en el desenvolupament i funcionament normal de la pròstata en resposta a hormones masculines com la testosterona, i la seva activitat desregulada està relacionada directament amb els processos de carcinogènesi de la glàndula prostàtica.

Per això, ha apuntat la investigadora de l'IBUB Eva Estébanez, codirectora d'aquest treball, la resolució de la seva estructura tridimensional és «un pas essencial per diagnosticar i pronosticar el càncer de pròstata, així com per monitorizar la resistència als medicaments». «De fet, ja hem començat a explorar el disseny d'una nova generació de fàrmacs en col·laboració amb empreses farmacèutiques internacionals per fer un pas més cap a una medicina de precisió del càncer de pròstata», ha afegit. El treball permet comprendre les bases moleculars de mutacions detectades en individus que pateixen càncer de pròstata, i també en els que pateixen la síndrome d'insensibilitat als andrògens (SIA), una malaltia causada per mutacions en el cromosoma X que provoquen resistència a les hormones masculines.

Les dificultats principals per tractar aquests tumors són l'elevada heterogeneïtat clínica i la ràpida aparició de resistència als fàrmacs utilitzats. Fins ara, els tractaments s'han centrat en compostos coneguts com a antiandrògens, que actuen sobre el receptor androgènic i impedeixen l'acció de les hormones sexuals masculines. L'estructura tridimensional presentada en aquest treball suggereix importants vies de comunicació alostèriques que són clau en el funcionament normal i patològic del receptor nuclear. «Aquestes interconnexions identificades en la forma dimèrica de la proteïna suggereixen una complexitat de funcionament molt més elevada del que se sospitava fins ara, i tenen un impacte directe en el disseny de fàrmacs que puguin eliminar els efectes secundaris que provoquen els que s'utilitzen actualment», ha afegit Pablo Fuentes Prior, investigador de l'IIB-Sant Pau.

Els investigadors no només mostren per primera vegada i en alta resolució (2,15 àngstroms) l'estructura dimèrica del domini d'unió a hormones del receptor d'andrògens humà, sinó que també demostren que aquesta conformació és essencial per a l'activitat biològica d'aquest important receptor nuclear. De fet, això permetrà que els nous fàrmacs que es desenvolupin a partir d'aquest descobriment, en lloc de competir amb la unió de les hormones naturals com ho fan els antiandrògens actuals, actuessin bloquejant els processos fisiopatològics que es deriven de la unió d'aquestes hormones.


Comentaris

envia el comentari