Descobreixen una nova molècula que podria aturar l'Alzheimer

Les característiques d'aquesta nova molècula, provada en ratolins, suggereixen el seu ús per tractar el deteriorament cognitiu i la neurodegeneració que provoca la malaltia

Descobreixen una nova molècula que podria aturar l'Alzheimer | Pixabay

 

Una nova molècula deté el desenvolupament de l'Alzheimer i millora els símptomes cognitius, segons conclou un estudi amb ratolins modificats genèticament, que ha estat efectuat per Investigadors del Consell Superior d'Investigacions Científiques, la Universidad Complutense de Madrid i la Universitat Autònoma de Barcelona. Les característiques d'aquesta nova molècula, anomenada ASS234, suggereixen el seu ús per tractar el deteriorament cognitiu i la neurodegeneració que provoca l'Alzheimer.

«L'efecte d'aquesta nova molècula es deu d'una banda a què bloqueja l'agregació o dipòsit en el cervell de la proteïna tòxica amiloide, implicada en malaltia d'Alzheimer, i de l'altra, al fet que estimula la transmissió colinèrgica i monoaminèrgica, el que millora notablement els símptomes cognitius de la malaltia», explica Ricardo Martínez Murillo, investigador del CSIC a l' Institut Cajal, a Madrid, a Europa Press.

La nova molècula ASS234, patentada i desenvolupada pels investigadors del CSIC i la UAB, està dissenyada com un híbrid de dues molècules conegudes. Una és la donepezil (Aricept), que s'utilitza actualment per a tractar els dèficits cognitius de l'Alzheimer, i l'altra és un inhibidor de l'enzim monoaminooxidasa tipus B. Aquest enzim es troba activat en pacients d'Alzheimer generant estrès oxidatiu.

Dia Mundial del Alzheimer

El pròxim 21 de setembre se celebra el dia mundial de l'Alzheimer. Actualment unes 800.000 persones a Espanya pateixen aquesta patologia. Segons ha informat la Societat Espanyola de Neurologia (SEN) amb motiu de la celebració, el 40% de les persones majors de 90 anys a la península pateix Alzheimer i només el 20% dels casos lleus són diagnosticats. Unes xifres que podrien augmentar amb el pas dels anys a causa, principalment, a l'increment de l'esperança de vida i l'envelliment progressiu de la població, segons assenyala la coordinadora del Grup d'Estudi de Conducta i Demències de la SEN, Sagrario Manzano, per Europa Press.


Comentaris

envia el comentari