IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

ÚLTIMA HORA

👉 El Govern esperarà al cap de setmana abans de prendre decisions més dràstiques

URGENT

🚑 La pandèmia segueix fora de control a Espanya amb 13.873 nous contagis

Descobreixen una proteïna que protegeix de la malaltia del fetge gras

L'acumulació excessiva de greixos al fetge és la principal malaltia crònica d'aquest òrgan als països desenvolupats

Descobreixen una proteïna que protegeix de la malaltia del fetge gras | cedida

Un equip de científics de l'Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona) i l'institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS) de l'Hospital Clínic de Barcelona, ha descobert la funció preventiva d'una proteïna, la CPEB3, contra el fetge gras. És una malaltia que sol derivar cap a la inflamació crònica i pot desencadenar fibrosi, cirrosi o fins i tot càncer de fetge. L'estudi obre la porta a investigar estratègies terapèutiques per combatre i prevenir el fetge gras, la principal malaltia crònica del fetge en els països desenvolupats i que ja s'ha convertit en un problema de salut pública. Els resultats d'aquest estudi es publiquen aquesta setmana a NatureCell Biology.

El fetge gras no alcohòlic es caracteritza per l'acumulació de greix en els hepatòcits, i tot i que encara no estan ben descrits els condicionants, l'obesitat i l'estil de vida, així com l'envelliment, estan associats a un augment de la incidència. En aquest sentit, ja hi ha estudis genòmics que associen variacions genètiques en el gen CPEB4 amb defectes en el metabolisme dels greixos. Per fer aquest estudi, els investigadors de l'IRB Barcelona van eliminar la proteïna CPEB4 del fetge de ratolins per estudiar-ne la funció i van observar que a mesura que envellien, els ratolins desenvolupaven fetge gras. A més, els ratolins joves alimentats amb una dieta rica en greixos i sense CPEB també desenvolupaven aquesta condició i més accentuada.

Per això van comprovar que la proteïna és essencial per dirigir la resposta a l'estrès del fetge, i que per exemple, en una situació d'ingesta desmesurada de greixos, atura les seves funcions per restablir l'equilibri cel·lular. La resposta de «neteja»' està orquestrada doncs, per la CPEB4 i a més, varia segons les hores del dia, sent en humans més intensa durant el dia, i menor durant la nit. Així, sense CPEB4, el reticle endoplasmàtic és incapaç d'activar la resposta a estrès i els hepatòcits acumulen lípids produint el fetge gras.


Comentaris

envia el comentari