Com detectar els individus manipuladors i evitar que ens facin mal

De quina manera podem aconseguir que no ens afectin els seus ardits?

Descobreix els principals trets que caracteritzen les persones manipuladores
Descobreix els principals trets que caracteritzen les persones manipuladores | Psicología y Mente

Pot ser que algun cop t’hagis trobat amb algú que t’ha persuadit amb allò que et va bé, que resulta ser que et diu que et convé una cosa que, de fet, a aquesta persona li va genial i que, finalment, t’adones que ho fas però que no volies fer-ho.

Persones manipuladores i les seves actituds

Es tracta de gent que no té cap mena d’escrúpol a l’hora de demanar-te que, pel bé de tothom, no facis cas d’allò que necessites. A més, un cop ja tenen allò que volien de tu, ni t’ho agraeixen.

Aquestes persones es guanyen la denominació de manipuladores i la societat —malauradament— n’està plena. Tenen la mà trencada a l’hora de fer-te dubtar d’allò que pots fer i de fer-te sentir inferior als demés o totalment vulnerable. Aquesta habilitat per distorsionar el pensament dels altres fa que tinguin més força per atraure’t cap allà on volen, i sovint et fan creure que no tens cap més opció o que hauries de fer les coses tal com volen perquè ells saben realment com funciona tot.

Un dels seus principals punts forts es basa en l’explotació emocional —i també en el xantatge emocional. De fet, modelen les teves emocions fent que et sentis culpable a través d’una culpa totalment infundada que fa que sovint no puguis evitar cedir a allò que desitgen.

Com són els individus manipuladors?

D’aquesta manera, la gent manipuladora es pot fer amb el control a través de les  recompenses que obté de les seves preses i actuant de forma estratègicament calculada. Tot seguit, mirarem de detectar les actituds manipuladores per poder-les rebutjar.

1. Són controladors

Moltes vegades, el manipulador pateix el complex de superioritat, a banda de ser un individu amb característiques que s’acosten al narcisisme i també a l’egocentrisme. Els encanta superar-se i anar cada vegada més enllà amb les coses que aconsegueixen, sempre buscant reptes més i més grans.

Ara bé, els individus que tenen la necessitat de sentir-se millors que els demés —fins i tot perfectes— i que van creixent mitjançant els mèrits dels altres transmeten una inseguretat que amaguen amb una aparença de poder, però que realment allotja un gran temor a mostrar-se vulnerables.

 

2. Tenen la mà trencada a l’hora de detectar les debilitats dels altres

Tothom té alguna debilitat, i aquesta mena de persones sovint les fan servir per fer-te mal: si dubtes sobre allò que penses o tens alguna cosa que t’agradaria amagar i/o que et fa vergonya, els manipuladors ho voldran detectar i, quan els vagi bé, ho podran fer servir per atacar-te.

3. Sempre en volen més

La seva conducta manipuladora fa que se sentin poderosos i, com passa sovint amb les persones poderoses, són insaciables i en volen més. Tenen uns principis morals deteriorats: saben que no podran arribar on volen sense l’ajuda dels altres, però que les habilitats de manipulació que tenen poden fer que hi arribin aprofitant-se d’altres persones sense que aquestes ho sàpiguen. L’ambició que els mou els satisfà i els crea una mena d’addicció, com si fos una droga.

4.  No paren fins que tenen allò que volen

No els importa gaire passar per sobre de qui calgui, perquè pensen que el fi justifica els mitjans. Quan els cal alguna cosa, no tenen cap problema a fer allò que calgui per aconseguir-la. Ara bé, sovint la gent del seu voltant no se n’adona fàcilment, perquè saben actuar molt bé.

La gent manipuladora sempre és igual?

Com que la manipulació podria considerar-se tot un art, podem afirmar que el poder de manipular està format per habilitats i capacitats diferents, i que dins d’aquesta categoria hi hauria diverses classes de manipuladors. Tot seguit els analitzarem.

1. La víctima

És un individu que sent que el món l’ha ferit, que es lamenta constantment dient que no li passa res de bo i que es pregunta «per què a mi?». Sovint està centrat en el seu dolor, i amaga el seu comportament més execrable sota una actitud totalment victimista. Sent que sempre està en la pitjor situació i que té més mala sort que els demés. Aquesta mena de comportament normalment es coneix amb el nom de síndrome de Job.

Hi ha persones manipuladores que utilitzen el victimisme per aconseguir allò que volen
Hi ha persones manipuladores que utilitzen el victimisme per aconseguir allò que volen | Gtres

 

A banda, actua per fer que la gent pensi que els altres abusen d’ell, demana justícia i es veu com una persona maltractada, construint un discurs que faci sentir els demés culpables de les seves desgràcies i de les injustícies que li passen. Aleshores, moltes vegades aprofiten aquest discurs per fer-te baixar la guàrdia i per fer que accedeixis a tot allò que et reclami —per un sentiment de culpabilitat o de llàstima. Més endavant et decebràs, perquè no volies això, però a través del seu ploriqueig ha aconseguit arribar on volia.

2. L’incitador

Aquesta mena de manipulador es vanta de la seva força, però no només això: també presumeix d’una certa agressivitat. Si la teva personalitat és més aviat passiva, acabaràs cedint per no haver-t’hi de confrontar i així, ‘ad baculum’, arribarà allà on vol a través de la coacció. Aquestes persones es caracteritzen per una personalitat de tipus antisocial.

3. La rèmora

Aquesta mena de manipulador s’aprofita del teu ego. Et vol fer sentir superior, que pensis que ell val molt menys que tu, que és maldestre i dèbil i, per tant, que no pot fer res —però que tu sí que pots. Per això, acabaràs fent les coses que ell no pugui.

D’una manera inconscient, la pietat que provoca en tu i el teu ego faran que duguis a terme allò que aquesta persona no vol fer. Així, aquest exercici no t’aportarà cap mena de recompensa i les conseqüències que se’n derivin es desprendran de la teva responsabilitat. A banda, allò que hagis fet només et comportarà una sensació buida que més endavant et conduirà a veure que has malgastat els teus esforços.

 

4. El desprestigiador

Són persones altament narcisistes, que pensen que són totalment perfectes i que posseeixen la veritat absoluta de tot. Aquesta «perfecció personificada» et dirà que t’equivoques constantment, sempre que pugui assenyalarà els teus defectes i et posarà en ridícul. Es tracta d’individus que sempre jutgen els altres però que no són capaços de veure els seus propis defectes, sinó que només veuen les seves virtuts.

5. L’interpretador

Aquesta classe és especialment nociva quan implica un grup de persones, sigui en un entorn familiar o laboral, per exemple. Són persones amb una personalitat retorçada i fal·laç que es comporten tergiversant el sentit de les paraules perquè transmetin un missatge totalment diferent de l’inicial.

Amb aquestes enganyifes farà que et penedeixis d’haver dit aquelles paraules, que pensis que no era adequat pronunciar-les, que has traspassat línies vermelles o que no has calculat bé allò que deies i has acabat fent mal a algú. Així, aconsegueixen transformar completament els teus mots, transmetre’ls a la persona més indicada i canviar-ne la intenció del tot, en alguns casos fins i tot fent que sembli que tu ets la persona dolenta.

Com ens podem defensar davant d’aquestes persones?

Hem vist que hi ha classes de manipuladors diverses, però ens volem preguntar com podem aconseguir evitar caure als seus paranys.

1. Prendre consciència

Primer de tot, hem de ser conscients que ens estan manipulant. Alguns drets són totalment inviolables i no poden traspassar-se, com ara el dret a:

  • Poder dir que no sense sentir-te culpable.
  • Fixar les teves prioritats.
  • Rebre un tracte respectuós.
  • Defensar-te emocionalment o físicament.
  • Mostrar la teva opinió i els teus sentiments.

Si quan mantens vincles amb algú sents que els teus drets perillen, contempla la possibilitat d’estar sent víctima d’una persona manipuladora.

2. No sentir-se culpable

Si dius que no a alguna de les preguntes que esmentem, podries ser una víctima —i no la persona culpable. Pots controlar alguns elements de la realitat que t’envolta, però molts aspectes no depenen de tu. Per tant, no tens la culpa d’allò que passa al voltant teu, o sigui que si et comences a sentir així, mira de descobrir què està passant.

Pregunta’t:

  • Allò que sol·licites és raonable?
  • Què et sembla que t’hauria de dir?
  • M’ho dius o m’ho demanes?

 

Aquests interrogants faran que l’individu manipulador vegi que l’hem descobert i segurament canviarà de víctima per intentar desplegar els seus enganys en algú que no sàpiga com és en realitat.

Molts cops els manipuladors fan que les seves víctimes se sentin culpables
Molts cops els manipuladors fan que les seves víctimes se sentin culpables | Cedida

 

3. Mantenir una distància de seguretat

De la mateixa manera que quan condueixes un vehicle mantens una distància de seguretat per evitar xocar amb la resta de vehicles, cal mantenir una distància emocional. D’aquesta forma, evitaràs que els altres envaeixin el teu propi espai i no cauràs a les teles d’aranya que fan per caçar les seves víctimes. No hi haurà ningú que tingui la capacitat de fer-te mal si tu no et deixes.

4. Prendre’s temps

No contestis a allò que et demana de seguida i reflexiona prèviament. Sovint, els manipuladors fan pressió sobre les víctimes perquè tenen la intenció d'obtenir una resposta ràpida a les seves pressions.

5. No dubtar

No dubtis ni vacil·lis en allò que creus i mantén una posició rígida en allò que dius. Les persones manipuladores són extremadament hàbils quan es tracta d’interpretar la comunicació no verbal. Per això, si tens dubtes se n’adonaran i faran pressió fins que acabis cedint.

En resum, si estàs davant d’algú així cal que siguis capaç de detectar-ho. Si pots, és important ajudar aquesta persona perquè prengui consciència del fet que la seva conducta no té un efecte positiu en els demés i, sobretot, en un mateix. Sigui com sigui, no ho dubtis i fes servir totes aquestes eines que ara tens a la teva disposició per no esdevenir una víctima més de les seves manipulacions.


Comentaris

envia el comentari