ÚLTIMA HORA

🚨 Espanya suma més de 40.000 nous casos de Covid-19 i 492 morts per la malaltia

Com detectar si tens càncer

El nostre organisme envia avisos que s'està gestant un tumor

Nena amb càncer. | Pixabay

L'observació i l'anàlisi del nostre propi cos són les millors eines de que disposem per detectar malalties greus. Alguns símptomes poden ser molt evidents, uns altres, en canvi, són més difícils d'associar a problemes de salut importants doncs solen estar lligats a malalties que haurien de ser molt més benignes. Sense crear alarmismes ni saturar les consultes mèdiques innecessàriament, l'examen dels canvis que es donen en el nostre interior i exterior és la millor manera per prevenir que un trastorn ocult, i en fase inicial, passi a ser més greu.

Precisament un dels principals motius de supervivència del càncer és saber detectar-ho a temps, ja que quan els tumors es troben en els primers estadis, aquests poden ser tractats amb molta més facilitat. A continuació t'oferim una llista publicada per El Confidencial amb vuit signes que poden ser indici d'algun tipus de càncer.

1. Una cama o un peu inflat: En aquelles persones que per motius laborals passen llargues hores sense poder-se asseure, és freqüent que, al final de la jornada, els peus o les cames acabin especialment inflades. Una altra cosa diferent és quan aquesta inflor no es redueix amb el descans i roman massa temps. L'edema és una acumulació anormal de líquid en el cos i un possible senyal de problemes de salut latents. Un d'ells pot ser un tumor, especialment aquells localitzats en el ronyó, en el fetge o en els ovaris. Un altre motiu a tenir en compte és la possible obstrucció causada en les venes o en el sistema limfàtic a causa de la pressió que un tumor pot exercir sobre els gots.

2. Perdre pes: Una pèrdua de pes dràstica és una de les primeres mostres que apunten a un problema important de salut. Un 40% de malalts de càncer experimenten una considerable baixada de pes durant el diagnòstic de la malaltia mentre que un 80% d'individus amb càncer en estat avançat presenten també caquèxia, és a dir, un estat d'extrema desnutrició, atròfia muscular i fatiga. Un dels motius es deu al fet que el cos, en la seva lluita contra el càncer, produeix citocines que impliquen també pèrdua muscular i una considerable disminució de la gana.

3. Fatiga crònica: Molta gent pateix aquest problema a causa d'un treball extenuant, poques hores de somni, depressió, desmotivació, etc. Per aquest motiu és un símptoma que se sol deixar molt de costat. Segons un estudi, la síndrome de fatiga crònica estaria associat a anormalitats immunològiques. Atès que el càncer apareix en condicions similars pot existir una relació directa entre tots dos problemes i ser la fatiga, per tant, un símptoma més de la malaltia.

4. Tos persistent: És el símptoma que amb més freqüència pot estar evidenciant un càncer de pulmó o en l'aparell respiratori. Es produeix per la irritació bronquial. Amb freqüència va també acompanyat d'expectoració (flegmes). En aquells pacients que són fumadors habituals, la tos, conseqüència d'aquest problema, es veu incrementada.

5.Embalums sota la pell: Molts càncers es poden palpar a través de la pell, tal com succeeix en les mames o a la zona dels testicles, per la qual cosa una exploració tàctil del nostre cos és sempre un acte intel·ligent. El sarcoma és un tipus de tumor que apareix sobretot en els teixits tous. Pot sorgir com un embalum sota la pell que no fa mal, i es localitza amb freqüència en els braços i en les cames. Aquells que es manifesten en l'abdomen poden no ser molt evidents fins que es troben molt avançats. A mesura que el sarcoma creix i pressiona òrgans, nervis, músculs o gots sanguinis poden aparèixer altres símptomes com a dolor o dificultat per respirar. Els sarcomes són molt perillosos, sobretot si es desenvolupa una metàstasi cap al fetge, els pulmons, el cervell o altres òrgans vitals. La manera de diagnosticar-los és a través d'una biòpsia.

6. Hemorràgies espontànies: Aquest és potser un dels indicis més evidents que alguna cosa greu pot estar passant en l'organisme i no ha de ser deixat de costat mai. En el cas de les dones, els sagnats a través de la vagina fora del període de menstruació poden estar indicant un càncer al coll de l'úter o d'endometri.

7. Canvis en la freqüència d'anar al lavabo: Els canvis en l'hàbit d'anar al lavabo són un important indicador pel que es refereix a aquells tumors que es desenvolupen en l'aparell digestiu. Particularment significatiu és el càncer de còlon que de vegades pot fer que es presentin problemes de diarrea, de restrenyiment o etapes en les quals es combinen ambdues possibilitats. En les dones, la necessitat d'orinar amb més freqüència pot estar assenyalant el desenvolupament d'un càncer d'ovari. En els homes, les dificultats per orinar, malgrat les ganes, poden ser un senyal d'un possible càncer de pròstata, ja que el tumor podria estar bloquejant la uretra. En aquests casos pot donar-se també cremor en miccionar, ja que si l'orina no s'està buidant per complet de l'aparell urinari aquesta podria estar-se acumulant i causar una infecció. És important, en aquests casos, estar atents a possibles canvis en el color de l'orina.

8. Febre perllongada: La febre no és mai una malaltia en si mateixa, sinó un signe que alguna cosa està ocorrent en el nostre organisme mentre el nostre cos lluita contra una infecció. Quan és difícil atribuir la febre a una raó concreta és necessari prestar especial atenció. Moltes persones diagnosticades de càncer presenten febre en algun estat de la malaltia, especialment quan el càncer afecta al sistema immunològic. La febre sol aparèixer en estats avançats, però en el cas de la leucèmia o del limfoma poden ser signes primerencs de la malaltia que estan assenyalant la seva fase inicial.


Comentaris

envia el comentari