Detecten beneficis en pacients amb ictus tractats amb dispositius de nova generació

L'estudi Revascat ja va demostrar que els pacients multiplicaven per 4 les possibilitats de tenir més autonomia en les activitats diàries

L'hospital La Vall d'Hebron és un dels involucrats | CatalunyaDiari.cat

Els hospitals Vall d'Hebron, Clínic, Bellvitge, Germans Trias, Sant Pau i Doctor Trueta han publicat a la revista 'Lancet Neurology' els resultats d'un assaig clínic que demostra l'eficàcia i els beneficis a llarg termini de desobstruir les artèries cerebrals afectades en els pacients amb ictus més complexos amb dispositius de nova generació introduïts per micro catèters. L'estudi Revascat ja va demostrar ara fa dos anys que aquests pacients multipliquen per 4 les possibilitats de tenir més autonomia en les activitats bàsiques de la vida diària. Aquests pacients augmenten un 70% les opcions de recuperació de la capacitat funcional, redueixen a més de la meitat la mida final de l'infart cerebral causat per l'ictus i tenen una millor qualitat de vida.

Ara, gràcies a l'estudi publicat avui, s'ha demostrat que aquest tractament, a més dels beneficis pel pacient, també té implicacions importants per a la seva avaluació pel que fa al cost-eficàcia a llarg termini. L'estudi ha realitzat controls als pacients al cap de cinc dies, tres mesos i un any després del tractament, i els resultats evidencien que la millora que experimenten els pacients durant els primers dies després del tractament és estable fins passat un any. 

Aquestes contribucions científiques situen els investigadors catalans al capdavant de la investigació mundial en trombectomia a l'ictus. Entre novembre del 2012 i desembre del 2014 fins a 200 pacients catalans han participat en aquest treball d'investigació que, juntament amb els d'altres grups internacionals, han estat la base d'un assaig clínic pioner en l'àmbit de la patologia vascular cerebral i realitzat en el marc del sistema sanitari públic català. La publicació d'aquest article ha estat un treball conjunt realitzat entre sis hospitals de referència catalans, i amb la col·laboració de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i la Universitat de Pittsburgh (Estats Units).

Des del Departament de Salut s’indica que l’ictus és una malaltia amb un impacte social molt alt. A Catalunya és la primera causa de mortalitat entre les dones, la tercera entre els homes i la primera causa de discapacitat. Es produeix per una alteració de la circulació de la sang al cervell i el tractament precoç és bàsic per aconseguir que el pacient es recuperi i minimitzar les seves seqüeles. En un 15% dels casos la causa és una hemorràgia cerebral però els ictus més comuns són els isquèmics (85%), en què una artèria del cervell s’obstrueix per un trombe.

Fins fa poc, l'únic tractament eficaç de què es disposava per tractar l'ictus isquèmic era la trombòlisi endovenosa, però aquest tractament té una eficàcia molt limitada en els ictus greus i complexos, en què el trombe se situa en una artèria principal del cervell (prop d'un 25%). Això explica que en els últims anys un nombre creixent d'aquests casos s'hagi tractat amb teràpies endovasculars, fonamentalment la trombectomia mecànica. Aquest tractament no va demostrar ser eficaç respecte el tractament mèdic en els assaigs clínics inicials, el que va motivar la posada en marxa d'altres estudis que incorporaven modificacions metodològiques i tècniques importants. En aquesta línia, l'aportació de la investigació catalana ratifica els beneficis de l'ús dels catèters de nova generació, els quals tenen una malla (stent) que atrapa el trombe i després s'extreu.


Comentaris

envia el comentari