Els deu aliments que sempre hauries de cuinar per no posar-te malalt

Es troben en la majoria de les llars, però molta gent desconeix com poden ser de perillosos si no es cuinen bé

Existeix una gran llista d'aliments que normalment se solen menjar crus, tot i que no és gens recomanable, segons assegura 'El Confidencial'. Menjar-los sense haver-los cuinat prèviament pot provocar intoxicacions i greus problemes digestius, fins i tot la mort en el pitjor dels casos. És molt important saber quins podem ingerir crus i quins no per evitar problemes de salut. Aquí teniu una llista amb els deu més perillosos. 

Els ous
És millor menjar els ous cuinats. | Arxiu

Tot i que últimament s'ha estès la moda de menjar ous crus, sobretot en el culturisme, no és gens recomanable per a la salut. Aquest aliment pot contenir salmonel·la, un bacteri que infecta el rovell d'aproximadament 1 de cada 30.000 ous, i que poden provocar des de febre i diarrea fins a còlics o mal de caps severs. Ja ho saps, millor menjar-los cuinats.

El pollastre

El pollastre cru conté molts bacteris. | Arxiu

Ingerir pollastre cru és perillós pels bacteris que conté. De fet, és tan tòxic per a la nostra salut que l'Organització de Consumidors i Usuaris va advertir l'any passat que ni tan sols hauríem de rentar els pits de pollastre abans de cuinar-los. S'augmenta el risc de propagació del bacteri campilobàcter, dels més comuns en intoxicacions alimentàries.

El porc

Encara que és menys perillós que el pollastre, el porc també pot tenir alguns bacteris que poden perjudicar la salut. És millor cuinar-lo sempre abans de menjar-lo.

La mel

La mel pot provocar marejos. | Arxiu

 

La mel crua és fàcil de trobar-la en qualsevol supermercat, i cada dia la consumeixen més persones per ser un bon substitut natural del sucre. Quan no està pasteuritzada, produeix de forma natural una neurotoxina del nèctar que, tot i no ser letal ni extremadament perillosa pels humans, pot produir marejos i hipotensió.

La llet

Igual que la mel, si la llet es pren crua i no està pasteuritzada, podem caure malalts. Durant el procés de pasteurització, s'escalfa a uns 72 graus durant, almenys, quinze segons, eliminant qualsevol bacteri. Les intoxicacions per consumir llet estan a l'ordre del dia, sobretot entre els més petits.

La patata

La patata s'ha de consumir crua | Arxiu

La patata forma part de l'alimentació bàsica de milions de llars i es pot consumir de moltes maneres, menys crua. Conté solanina, que pot ser tòxica per a les persones si no es cuina prèviament. El midó present en aquest aliment també pot provocar problemes digestius, gasos i distensió abdominal.

La tonyina

A causa del mercuri que conté, si consumim tonyina crua, podem enverinar-nos i patir pressió arterial alta, endometriosi i mal de cap. Altres conseqüències poden ser els espasmes musculars i la pèrdua de coneixement.

Bròcoli, coliflor, cols de Brussel·les i col

El consum de verdures crues com la coliflor, la col arrissada, el bròcoli, les cols de Brussel·les o la col poden ser contraproduents per a les persones perquè contenen sucres molt difícils de digerir si no estan cuinats.

La nou moscada

La nou moscada té propietats al·lucinògenes. | Arxiu

Si es menja en petites dosis, no hi ha cap problema, però si s'ingereix en grans quantitats —a partir de deu grams— la nou moscada es converteix en un poderós al·lucinogen amb desagradables efectes secundaris. Podem patir el que es coneix com a 'psicosi de la nou moscada', que produeix palpitacions, convulsions i, fins i tot, pot arribar a provocar la mort.

Les mongetes vermelles

Malgrat ser riques en nutrients i bastant assequibles, ingerir mongetes vermelles crues pot provocar nàusees, vòmits i diarrea. La culpable és la lectina, una toxina que, per ser destruïda, necessita almenys cinc hores en remull i prendre el bull durant mitja hora.


Comentaris

envia el comentari