Deu consells per fer un arròs perfecte

El xef Marc Gascons revela com triomfar amb aquest plat

Arròs de galeres | Cedida

El xef Marc Gascons del restaurant Els Tinars de Llagostera, que disposa d'una estrella Michelin, ha publicat un llibre de cuina anomenat 'Tinars. El sabor de la tradición', en què, entre altres coses, revela els millors trucs per fer un arròs perfecte.

1. Escollir el gra adequat

Que la varietat de l'arròs que escollim tingui les propietats adequades pel plat que volem fer és un punt clau per aconseguir un bon resultat. Si volem fer un arròs sec, la millor opció és l'arròs bomba, si tenim al cap un plat caldós, ens anirà millor l'arròs badia, i si volem fer un plat cremós, l'elecció indicada ha de ser el carnaroli o l'arborio.

2. Parar atenció al caldo

La clau d'un bon plat d'arròs és que el caldo sigui gustós, però sense excedir-nos. Si és massa pesat de sabor o massa intens, ens pot destrossar el plat.

3. Medir bé el líquid que hi hem d'afegir abans de començar

Si a mitja cocció s'ha d'afegir caldo, l'arròs perdrà gust. I si ens excedim, ens quedarà un plat molt més caldós del que preteníem.

4. El sofregit és la clau

Podem decidir quin tipus de sofregit volem per al nostre plat d'arròs, però és important que estigui ben fet i que sigui equilibrat de sabors, ja que serà la base del nostre plat final.

5. L'alternativa al sofregit

Si no hi volem fer un sofregit, sigui quin sigui el motiu, podem fer servir una picada verda crua. Consisteix a triturar all, julivert, ametlles i oli de gira-sol, aquesta barreja s'ha d'afegir a mitja cocció de l'arròs perquè augmenti el gust del gra sense emmascarar-lo.

6. La mida de la paella

Si volem fer un arròs ben sec, ens anirà millor si agafem una paella ben ampla i hi posem poc arròs. Aquest arròs, després de bullir-lo a foc fort amb el caldo uns cinc minuts, el passarem pel forn perquè s'acabi de coure i assecar-lo bé. Haurà d'estar uns cinc minuts al forn a 220 graus de temperatura.

7. No remenar l'arròs

Quan hem posat l'arròs sec al forn, no s'ha de remenar per res del món.

8. Deixar reposar

L'arròs no s'ha de servir mai al moment, s'ha de deixar reposar uns minuts perquè absorbeixi tots els sabors.

9. Ossos, closques i caps

Tant si fem un arròs de carn o de marisc, rostir les restes de closca o d'ossos donarà molt més gust al plat.

10. Els risottos es fan al revés

Per fer aquest plat, l'arròs s'ha d'anar mullant a poc a poc, afegint caldo i remenant durant la cocció, un procés que s'ha d'anar repetint. Finalment, el risotto s'ha de lligar amb formatge, crema o puré.


Comentaris

envia el comentari