L'agost és el mes de prendre el sol per excel·lència, però cal vigilar a l'hora de posar-nos sota els rajos solars i fer les coses bé si volem evitar lesions o càncer de pell. Aquest article de Cadena Ser en revela deu coses que no fem bé o creences mal enteses sobre el sol.
1. «Com que ja estic moreno no em cal protecció»: encara que la pell no es cremi o es posi vermella, pateix igualment els efectes dels rajos solars, i no fer servir protecció pot provocar problemes a llarg termini.
2. «Com que tinc la pell morena amb un factor baix de protecció ja faig»: el factor de protecció indica quanta estona podem estar al sol sense cremar-nos, si pretenem estar-hi durant hores, un factor baix no ens servirà de res. Fins i tot les cremes de factor alt tenen un efecte limitat.
3. «Posant-me crema en arribar a la platja ja n'hi ha prou»: per protegir-nos bé, cal aplicar-se crema cada dues hores, i sobretot després de banyar-nos. Eixugar-se al sol és el pitjor que es pot fer, perquè encara que el protector sigui resistent a l'aigua, després de mullar-nos baixa la seva eficàcia i les gotes d'aigua fan de lupa, així que eixugant-nos al sol tenim més possibilitats de patir cremades.
4. Protecció dels rajos UVB i UVA: encara que no ho sembli hi ha diferència, els rajos UVA són els responsables de l'envelliment de la pell i els UVB els que provoquen cremades. El factor de protecció indica la resistència de la crema als rajos UVB, i normalment, la protecció que ofereix dels rajos UVA és un terç de la total. Una crema del 30% de protecció, només protegeix un deu per cent davant l'envelliment de la pell.
5. «Les orelles i les mans no es cremen»: és veritat que hi ha zones del cos més delicades que d'altres a les cremades del sol, sobretot cal protegir la cara, les espatlles i l'escot, però això no vol dir que les altres zones no necessitin protecció. Les grans oblidades a l'hora de posar-nos crema són el coll, la calba, les orelles, les mans i els peus, que també necessiten protecció, encara que no cal que sigui tan alta com la de la resta del cos.
6. «Si porto para-sol, no em cal crema»: la roba del para-sol potser disminueix la intensitat dels rajos, però no elimina la radiació solar, així que, tot i ser a l'ombra, necessitem fer servir protecció.
7. «Per posar-se moreno el millor és l'hora de dinar»: i per cremar-se també. Està totalment desaconsellat prendre el sol a les hores de més intensitat, de 12.00 a 16.00 hores, ja que és quan els rajos són més perjudicials per a la pell.
8. «Està núvol i no em cal crema»: igual que la roba del para-sol, els núvols no protegeixen de la radiació, i en estar atenuada, la llum solar els dies ennuvolats es reflecteix a tot arreu i és tan possible cremar-se com els dies assolellats.
9. Només posar-se crema a la platja o la piscina: els rajos solars ens afecten a qualsevol lloc, a la piscina i a la platja hem de fer servir més protecció perquè anem més destapats, però això no vol dir que els altres dies no calgui.
10. «Com que faig sessions d'UVA ja estic protegit»: a part d'estar totalment desaconsellat per l'Organització Mundial de la Salut, ja que s'ha demostrat que els rajos UVA augmenten el risc de patir càncer de pell. Més exposició als rajos no vol dir estar més protegit, cal protegir la pell igualment.