El deute de les obres de la Sagrera augmenta fins als 134 milions d'euros

Les obres segueixen paralitzades tot i les peticions de Colau que es reprenguin

La zona d'obres de l'estació de la Sagrera a Barcelona | ACN

Un informe provisional del Tribunal de Comptes ha detallat que les obres de l'estació de l'AVE de la Sagrera haurien suposat un «forat» de 134 milions d'euros per les institucions públiques, força més alt que els 88 milions dels que es tenia constància fins ara. Segons ha informat 'El País', «es van detectar greus incidències» en set contractes, com ara la inflació dels preus —amb un augment del 18% de mitjana—, pagaments irregulars d'obres que no es van dur a terme, adjudicacions de contractes a dit i l'incompliment dels terminis contractuals.

L'informe s'afegeix als altres dos casos que Anticorrupció està estudiant referent a aquestes obres, que es van paralitzar el 2013. Tot i que el text no apunta als autors d'aquestes irregularitats, sí que destaca el paper d'alguns directors, caps d'obra i alts càrrecs que no van vetllar pel compliment dels contractes vigents i que van provocar el sobrecost de les obres, que en alguns trams va arribar a disparar-se fins al 221,6% respecte al seu cost inicial.

Adif, investigada des del 2013 per aquestes trames d'irregularitats en l'adjudicació d'obres i en el compliment de contractes, s'ha defensat dient que els sobrecostos són productes de «la urgència», però el Tribunal de Comptes desestima la seva excusa i argumenta «deficiències de preparació i improvisació en les obres» com la principal causa dels sobrecosts. 

L'actual alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha reclamat en diverses ocasions que es reprenguin les obres des que va arribar al capdavant del consistori barceloní. Adif insisteix en què els processos judicials a què estan sotmesos alguns dels seus càrrecs impedeix que es tornin a posar en marxa les obres, tot i que no consta que cap jutge hagi ordenat l'atur de les obres.


Comentaris

envia el comentari