IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Una DUI suposaria un empobriment del 30% de la societat a Catalunya afectant principalment als pensionistes

Davant els dèficits fiscals i la impossibilitat de finançament en els mercats això afectaria a les prestacions públiques del sistema de pensions

Se calcula que en el año 2049 la pensión pública será de 500 euros
Es calcula que un pensionista cobraria 209,25 euros menys al mes  | Cedida

Segons dades recollides per 'La Razón', l'any 2016 els treballadors catalans van aportar a la Seguretat Social 18.195 milions d'euros en cotitzacions socials. En canvi, les pensions a Catalunya van suposar el cost de 23.159 milions d'euros. El resultat, va ser que el sistema de pensions català va patir un dèficit de 4.964 milions d'euros. S'ha de tenir en compte que amb aquestes dades dificulta la seva participació en els mercats financers. Per tant, en el cas d'una república independent, es veurien obligats a retallar en pensions. En data d'1 de gener del 2017, es concedeixen 1.694.426 pensions —dos terços corresponen a jubilacions—. Dividint els gairebé 5.000 milions d'euros de forat del sistema, el resultat és que a cada pensionista de Catalunya li tocaria assumir un dèficit de 2.929 euros a l'any. Això, repartit entre 14 pagues anuals, produiria una retallada de la pensió de 209,25 euros al mes.

D'aquesta manera, la pensió baixaria des dels 948,15 euros de començaments d'aquest any, amb prou feines a 738,89 euros. És a dir, un descens de les pensions del 22% per fer viable la Seguretat Social del nou país. En el cas d'una independència la davallada dels llocs de treball seria enorme. Afectaria la baixa cotització per part dels treballadors, disparant encara més el dèficit del sistema. Una altra de les retallades afectaria les prestacions per atur o el sou dels funcionaris. Segons els analistes, els bons a deu anys podrien costar-li a Catalunya fins a un 10% anual, enfront de l'1,6% que paga Espanya. En el curt termini, els tipus aconseguirien fins al 20%. Això faria gairebé impossible que la república catalana estigués en disposició de començar a assumir el pagament de les nòmines i les pensions.


Comentaris

envia el comentari