IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

El 18% de la població catalana pateix ansietat

A Catalunya es consumeixen fàrmacs contra l'ansietat de forma irracional

L'ansietat afecta també un gran percentatge de menors. | Twitter

  

L'ansietat forma part dels trastorns moderns, un símptoma més del ritme frenètic de la societat actual. Tot i que molts consideren que és un mal menor, és un trastorn molt estès, tant que gairebé un quart de la població catalana adulta el pateix, concretament un 18%. L'ansietat afecta més a la població femenina, i es tracta d'un procés mental subjectiu que provoca fins i tot problemes físics com irritabilitat intestinal o contractures a la mandíbula. Existeixen fàrmacs que alleugereixen aquests efectes i són consumits quasi de forma irracional per la població adulta: només l'any 2015 es van vendre més set milions d'ansiolítics i sis milions i mig de productes antidepressius.

Aquest consum massiu de fàrmacs no és sinònim d'un bon ús dels tractaments. Antoni Balbuena, director de la Unitat d'Ansietat de l'Hospital del Mar de Barcelona assenyala que «només un 25% de les persones que prenen fàrmacs contra l'ansietat estan tractades adequadament» i afirma que «la resta pren fàrmacs de forma erràtica o excessiva. És més fàcil receptar una pastilla que intentar modificar els tres factors comuns». Aquests tres condicionants que es repeteixen en la majoria dels pacients són una certa predisposició física, una mentalitat negativa y un entorn laboral, social o familiar advers.

El primer que s'ha de fer, com informa El Periódico, és entendre aquest trastorn, utilitzar tècniques de relaxació i, en última instància, consumir els ansiolítics. «Si no aconsegueix entendre què li passa y com es posa en marxa aquest circuit enganyós, no es deslliurarà de l'ansietat ni dels seus símptomes físics. Els fàrmacs mai seran la solució». Una altra dada demolidora és que prop del 15% de nens catalans menors de 16 anys pateix ansietat.


Comentaris

envia el comentari