El 42% dels equips de radioteràpia de Catalunya estan obsolets

Provoca que quasi un 20% dels pacients amb càncer no puguin rebre el tractament

Un equip de radioteràpia | CatalunyaDiari.cat

Actualment, un 60% dels pacients amb càncer necessiten radioteràpia, i només un 40% aconsegueixen curar-se amb aquest tractament. El percentatge restant representa un total de 45.000 pacients a tot l'Estat espanyol que van quedar-se sense rebre radioteràpia per falta d'equips o d'especialistes. Segons el portal 'Catalunya Press', un 42% dels equips de radioteràpia poden considerar-se «obsolets» després de deu anys en funcionament, seguint les recomanacions internacionals establertes.

La sanitat pública disposa de 180 equips de radioteràpia, és a dir uns 3,9 per cada milió d'habitants, molt allunyat dels 7 equips per cada milió que es recomana a nivell europeu. Aquestes dades les va publicar SEOR evidenciant aquesta falta de recursos mèdics que provoquen, malauradament, que encara molts dels pacients amb càncer no puguin rebre aquest tractament. El president electe de SEOR ha reconegut que aquesta problemàtica s'ha generalitzat en gairebé totes les comunitats, i que, en alguns casos, obliga els pacients a fer llargs desplaçaments per poder ser tractats.

L'oncòleg radioteràpic, Carles Ferrer, detalla la necessitat que el Ministeri de Sanitat reguli unes normes d'obsolescència tecnològica amb les comunitats autònomes, ja que, si no d'aquí a deu anys hi haurà el mateix problema. «Cada any es formen gairebé 50 especialistes i de moment la taxa de jubilació no és molt elevada, però amb el progressiu envelliment de la població la incidència del càncer està previst que augmenti un 25% fins l'any 2025, per la qual cosa caldran més especialistes», ha assenyalat Ferrer. També ha explicat que s'està elaborant un cens d'edat dels oncòlegs radioteràpics que té la sanitat pública per saber les necessitats i la taxa de reposició que caldrà cobrir els pròxims anys.


Comentaris

envia el comentari