IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

ÚLTIMA HORA

🚨 Catalunya es blinda amb tancament de fronteres i confinament per municipis els caps de setmana

El 'Bareback', la pràctica sexual entre els homes en què no s'utilitza preservatiu

Els experts alerten del risc d'aquest tipus de relacions

El 'Bareback' consisteix a tenir sexe entre homes sense protecció. | Cedida

En les relacions entre homes hi ha una moda anomenada 'Bareback' que ha alertat als metges i experts en salut sexual. Aquesta consisteix a mantenir relacions homosexuals sense condó ni cap tipus de protecció. Malgrat que popularment es creu que aquesta pràctica no suposa un risc entre les parelles estables, no és així, i a més pot ser molt més greu si es realitza amb persones desconegudes. Ford Hickson, investigador de l'Escola d'Higiene de Londres, comenta que «les causes per les quals una persona decideix tenir pràctiques sexuals de risc són moltes i diferents». Algunes de les raons que encoratgen aquest comportament són el poder del plaer sexual, la ràpida expansió de l'escena gai, la contínua denigració de l'homosexualitat en la societat i l'aïllament emocional que comporta, les normes culturals individualistes que rebutgen les nocions de responsabilitat i la visió optimista de creure que els riscos són menors del que son.

A més, en relació amb el 'Bareback', també es practica el 'serosorting', una modalitat en la qual persones sense VIH busquen a altres persones que tampoc siguin seropositives o a l'inrevés, persones amb el virus que busquen a unes altres que també ho tinguin per així poder tenir relacions sense protecció. Malgrat que en aquest cas no es busca el contagi sinó que es pretén evitar, cal tenir en compte que existeixen altres malalties de transmissió sexual més enllà de la sida i que, encara que l'altre asseguri no tenir res, mai es pot confiar només en la seva paraula.

No obstant això, existeix una pràctica molt pitjor i que realment és perillosa, el 'Fuck of death'. En aquest cas alguns homes anomenats 'bug chasers' busquen ser infectats per persones que tenen sida conegudes com a 'gift givers'. La majoria asseguren fer-ho per l'excitació i la morbositat que els provoca el perill de poder contagiar-se. «Per favor, senyor, converteix-me», «vull aquest regal». Son alguns dels comentaris que deixen en els fòrums de 'bareback'. El fenomen va sorgir als Estats Units en la dècada dels 90, just quan va aparèixer el còctel de fàrmacs antiretrovirals capaç de mantenir la malaltia a ratlla. Ara, aquestes pràctiques comencen a guanyar adeptes a Espanya.

Doug, és un dels homes que va contreure el VIH a través d'aquesta pràctica i explica la seva experiència en el documental 'The Gift', que tracta aquest tema. «Amb 19 anys em vaig mudar a San Francisco i vaig començar a trobar-me molt sol. Estava desesperat per trobar amics gais, però em resultava molt difícil», comença explicant. Llavors va pensar que si s'infectava amb el VIH, deixaria d'estar aïllat perquè «entraria a formar part d'una comunitat, d'un grup». Doug aviat va aconseguir el seu objectiu i aviat es va infectar amb el VIH, no obstant això 'el regal' no era tan bo com esperava. El seu sistema immunològic es va afeblir molt, va aprimar i va sofrir una greu pneumònia. «Pagaré les conseqüències i me'n penediré tota la meva vida», confessa.
 

Per sort, a Espanya aquest tipus de relacions sexuals no estan tan esteses. Com explica Tomás Hernández, secretari del Pla Nacional sobre Sida del Ministeri de Sanitat i Política Social, en declaracions per 'El Mundo': «A Espanya, afortunadament la situació no és similar. Aquí, encara que no hi ha dades oficials, sabem que s'organitzen de tant en tant, però no és alguna cosa alarmant». Per contra, l'expert reconeix: «Internet obre una possibilitat enorme a l'hora de tenir relacions sexuals i que aquests fenòmens difícilment existirien sense la xarxa. Per això estem desenvolupant un projecte pioner en col·laboració amb diversos països per vigilar les conductes sexuals a través d'internet i que tindrem les primeres dades en els mesos vinents».


Comentaris

envia el comentari