IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

ÚLTIMA HORA

⛪ El Papa Francesc es mostra a favor d'aprovar lleis que reconeguin el matrimoni entre parelles homosexuals

El CAC demana 137 milions més per TV3 i la creació d'una plataforma de televisió a la carta

L’ens radiografia el sector en el Llibre Blanc de l’audiovisual presentat aquest dilluns al Parlament

Logotip de TV3 situat al sostre dels estudis de TVC | ACN

El Llibre Blanc de l’audiovisual, elaborat pel CAC amb la col·laboració del Govern i del sector per encàrrec del Parlament ara fa dos anys, proposa un pla estratègic per afavorir un «desenvolupament equilibrat» del sistema català de comunicació. Es tracta d’un document extens que, en l’apartat propositiu, conté una cinquantena d’actuacions -23 de les quals «estructurals»- i un conjunt de 135 recomanacions, orientades a garantir la sostenibilitat econòmica dels mitjans públics, consolidar i fer competitius els prestadors privats, enfortir les indústries culturals catalanes i augmentar la presència de la llengua catalana i els nivells d’audiència d’aquests contingut.

La diagnosi de la situació que viuen els mitjans de la CCMA és clara, segons el CAC. Des del 2010 han viscut una «tempesta perfecta», en paraules del seu president, Roger Loppacher, derivada de la «contenció pressupostària» —l’aportació pública a la Corporació ha passat de 334 a 234 milions en cinc anys— i la davallada dels ingressos publicitaris. L’efecte de tot plegat ha estat la caiguda de la quota d’audiència de la televisió en català fins al 18,5% del total (el 2010 era del 26,3%).

Que els mitjans de la CCMA, i especialment TV3, recuperin el pols passa per tornar a incrementar amb certa urgència el finançament públic i a destinar aquesta inversió essencialment a la producció de continguts propis, i a situar-se millor en el terreny dels nous serveis de distribució d’aquests continguts. Si la Corporació vol equiparar-se als ens públics homòlegs de països europeus de les dimensions de Catalunya, cal que la inversió pública en ràdio i televisió per habitant creixi 18,4 euros i se situï a prop dels 50 euros per persona que de mitjana aporten les administracions europees d’estats entre cinc i deu milions de persones, defensa el CAC. 

Això representa afegir a l’actual dotació pública de la CCMA 137 milions d’euros anuals, a implementar-se progressivament en els propers quatre anys. La inversió, però, s’hauria de dedicar en exclusiva a la producció de continguts i per això el CAC proposa que una auditoria externa s’encarregui de certificar el destí d’aquests fons. Quant als continguts, es proposa internacionalitzar i rendibilitzar les produccions pròpies. Això, tenint en compte que a Catalunya «hi ha una oferta clarament insuficient de continguts en català per la realitat social i lingüística del país», segons Loppacher.

Pel que fa als nous serveis de distribució, Loppacher ha llençat la proposta de creació d’una plataforma de televisió a la carta, impulsada per la CCMA però oberta a altres prestadors, per donar més presència a la producció audiovisual catalana al mercat. La consellera de la Presidència, Neus Munté, que va participar també aquest dilluns en la presentació del Llibre Blanc de l’audiovisual, ha convingut que un dels objectius compartits tant amb el CAC com amb la resta del sector, és la necessitat d’una «progressiva recuperació del finançament dels mitjans públics per apropar-nos a la mitjana europea d’inversió per habitant». Més enllà de defensar aquesta «garantia de finançament» dels mitjans públics, Munté no ha concretat si el Govern veu possible el volum d’inversió que li suggereix el CAC per a la CCMA en els propers anys.

D’altra banda, i en relació amb la ràdio, el Llibre Blanc constata l’existència de 127 emissores que emeten sense llicència i proposa crear una taula per lluitar contra aquest fenomen. De fet, i més enllà d’aquest mitjà en concret, el CAC proposa que s’avanci cap a la creació d’una autoritat catalana de comunicacions, en la línia del britànic, que integri les competències relatives als serveis audiovisuals, les comunicacions electròniques i les telecomunicacions. El Llibre blanc proposa que sigui el CAC qui esdevingui aquesta autoritat.


Comentaris

envia el comentari