IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

El càncer: Una de les principals causes de mortalitat al món

Des de l'OMS s'apunta que els governs han d'implicar-se en ajudar a canviar els mals hàbits de la població

El càncer és la causa principal de mort al món; l'any 2012 van ser 8,2 milions les persones que van morir per culpa d'aquesta malaltia. Tanmateix, no afecta de la mateixa manera a totes les regions. Segons un informe publicat per l'Organització Mundial de la Salut (OMS), més del 60% de casos anuals de càncer tenen lloc a Àfrica, Amèrica Central, Amèrica del Sud i Àsia. Tot i que en valors absoluts afecta més als països subdesenvolupats, hi ha més casos per habitant als països desenvolupats. Això és deu, segons els experts, a l'estil de vida i als hàbits d'aquestes regions.

Els tipus de càncer més comuns | El Periódico

Segons informa el Periódico, el doctor Antoni Agudo, cap de la unitat de Nutrició i Càncer de l'Institut Català d'Oncologia, destaca que «el càncer és una malaltia global, però no fortuïta. Entre el 5% i el 10% dels casos poden deure's a factors hereditaris, però la resta depèn de molts altres factors, com l'entorn i els hàbits». Els principals factors de risc del càncer són: el consum de tabac i d'alcohol, les males dietes, la inactivitat física i les infeccions, i, segons l'OMS, el 30% de defuncions per càncer es podrien haver evitat si s'haguessin eliminat aquests factors. Per això, a part de les innovacions tecnològiques –que són fonamentals per controlar aquesta malaltia–, és necessària una participació activa dels governs, tal com apunta el doctor Rolando Herrero, membre de l'OMS: «És important aconseguir que els governs s'impliquin en la reducció dels mals hàbits de la població».

A nivell mundial, existeixen alguns països que han realitzat polítiques per intentar reduir els índexs de càncer entre la població. Un dels primers a iniciar una política nacional és l'Índia, un país molt poblat en el qual el càncer té molta incidència. El Govern ha creat el Centre Nacional d'Investigació Informàtica de Malalties, un programa que tracta de crear bases de dades per actuar en el canvi d'hàbits de la població i poder anticipar diagnòstics.

Principals factors de risc | El Periódico

Un altre país destacat en la lluita contra el càncer és Jordània. El Govern jordà aposta per l'educació, així que ha posat en marxa campanyes per informar sobre les pràctiques correctes en qüestió d'alimentació i d'higiene. El doctor Agudo, creu que «a vegades, la prevenció és la millor arma de la qual disposem, i, encara que es vegi com la menys efectiva, podria evitar un gran nombre de casos».

Desgraciadament, les mesures preventives encara no són suficients i els governs que decideixen actuar activament són minoritaris. Segons dades de l'OMS, els casos de càncer augmentaran un 70% en els pròxims vint anys. 


Comentaris

envia el comentari