IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

ÚLTIMA HORA

⛪ El Papa Francesc es mostra a favor d'aprovar lleis que reconeguin el matrimoni entre parelles homosexuals

El Col·legi de Metges expedienta sis metges per aplicar només teràpies alternatives contra el càncer

El president del Col·legi, Jaume Padrós, assenyala que «no són innòcues» i poden interferir en els tractaments oncològics

El COMB obre sis expedients a metges per aplicar només teràpies alternatives contra el càncer | Cedida

El Col·legi de Metges de Barcelona (COMB) ha obert aquest últim any entre cinc i sis expedients i una inhabilitació a metges per «mala praxi», ja que van aplicar només teràpies alternatives per tractar pacients amb càncer, o bé la van oferir com a opció principal. El Col·legi considera que les teràpies alternatives únicament poden tenir un caràcter complementari al tractament oncològic, ja que no disposen d'evidència científica. El president del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC) i del COMB, Jaume Padrós, ha presentat aquest dijous el document 'El malalt amb càncer. Els tractaments oncològics i pal·liatius, les teràpies sense evidència científica i les pseudociències', consensuat amb la Societat Catalano-Balear d'Oncologia i la de Cures Pal·liatives, que defineix com han d'actuar els professionals, així com la informació que els han de proporcionar.

Jaume Padrós ha assenyalat que les teràpies naturals poden apartar els pacients de tractaments oncològics que podrien millorar la seva expectativa de vida, a més d'insistir en què «no són innòcues», perquè poden interaccionar amb teràpies habituals i generar principis actius amb toxicitat en òrgans vitals, com el cor, el ronyó i el fetge. El document s'ha elaborat després de detectar que en els últims anys han augmentat teràpies com l'homeopatia, l'acupuntura i la musicoteràpia, a causa de les xarxes socials i d'Internet, precisament quan el tractament contra el càncer en les últimes dècades ha millorat el grau de curació dels pacients.

«No podem tolerar que aspectes ideològics o d'incompetència privin els pacients de rebre els millors tractaments», ha defensat Padrós, afegint que són actuacions excepcionals, però hi ha casos especialment greus, com el d'un facultatiu inhabilitat per un any i mig per tractar ruixant amb 'aigua de llum' un pacient jove, que va acabar morint. Tot i que es tractava d'un pacient terminal, Padrós ha assegurat que el jove, que en el tram final de la seva vida va tornar a la teràpia habitual, es podria haver beneficiat d'algun tractament oncològic abans i podria haver tingut «un final digne des del punt de vista de l'atenció, el control dels símptomes i fins i tot des de la perspectiva moral, emocional i econòmica».

Aquestes actuacions que ha obert el COMB poden derivar en sancions, i són de l'àmbit de la sanitat privada. La inhabilitació del citat metge és un cas que s'ha traslladat a la via judicial, per la qual cosa Padrós no ha volgut revelar el nom del doctor. «Actuarem fins a les últimes conseqüències per la dignitat de la professió», ha assegurat el president del Col·legi.

«Les teràpies alternatives no són compatibles amb la condició de metge. Quan els metges les hagin d'aplicar sempre tindran caràcter de complementarietat», ha subratllat el president del CCMC, si bé ha reconegut que hi ha procediments que poden suposar una ajuda per afrontar millor la malaltia, però sempre de forma addicional. «Per als creients resar és una bona teràpia, però un metge no pot posar en una recepta 'resi'», ha exemplificat Padrós.


Comentaris

envia el comentari