IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

El Col·legi Montserrat de Barcelona, referent mundial en educació

Segons alguns rànquings, es tracta del millor centre educatiu de tot l'Estat

El Col·legi Montserrat de Barcelona és un dels col·legis europeus amb millors resultats | Cedida

Amb el sistema d'ensenyament actual a debat, hi ha molts models a escollir, però, si una escola ha aconseguit convertir-se en pionera a deixar enrere el sistema pedagògic tradicional, és el Col·legi Montserrat de Barcelona. I és que aquest centre educatiu ja apareix entre els centres amb més bons resultats d'Europa i, segons alguns rànquings, és el millor de tot l'Estat. La directora del col·legi, Núria Miró, ha explicat a RAC1 alguns dels detalls més importants del seu projecte educatiu. Per exemple, Miró destaca que els nens petits gategen pels passadissos del centre amb la mestra, perquè «respon al programa d'infantil, de procurar-se un cervell neurològicament més preparat possible». A més, la mateixa taula dels nens pot servir de pissarra, perquè «és un espai de treball conjunt».

Sobre les assignatures, en el cas dels estudiants d'ESO, aquestes estan agrupades de forma interdisciplinària, amb dues, tres o quatre assignatures al dia. Els temes tractats els decideixen els mateixos professors, que es reuneixen cada setmana. «Pensem en el grup de nens a qui va dirigit i, en el cas d'alguns grups, els nens incideixen molt en el seu disseny», assegura la directora. Per tant, no es tracta d'assignatures que es van seguint de forma mecànica al llarg de la setmana, tot i que hi ha, evidentment, un mínim d'estructura. Moltes vegades, els més petits ni noten l'estona de descans, perquè, en realitat, van descansant durant tota la jornada, mentre que la resta d'alumnes descansen uns 20 minuts al matí, i una estona a l'hora de dinar. 

El més important de treballar en grup és, segons Miró, que hi hagi discussions, perquè augmenta la capacitat cognitiva dels més petits i, per això, els professors no fan callar els alumnes. A més, si el professor creu que queda demostrat l'aprenentatge, no es fan exàmens, perquè «no hi ha un calendari en aquest sentit». L'alumne va construint els seus propis coneixements i, per aconseguir-ho, no es memoritza, ja que es busca que aquest senti per ell mateix la necessitat d'aprendre. Sobre un dels grans problemes dels centres educatius d'avui dia, els mòbils, al Col·legi Montserrat, de vegades, els professors poden demanar als alumnes, amb un pacte, que els facin servir puntualment per gravar-se, fer fotos o alguna altra eina. «Les noves tecnologies ens han permès poder avançar en el que entenem com ha de ser l'aprenentatge: la personalització», assegura la directora del centre.

Sobre els deures, el problema no és si hi ha o no, sinó quin tipus de deures hi ha. El que volen és que els alumnes, si estan immersos en un projecte i necessiten fer coses a casa ho facin, o fer algun treball si no aprofiten el temps a l'aula. A més, no hi ha llibres de text, i els nens de diferents cursos es barregen perquè consideren que és interessant veure com aprenen junts, grans i petits. Ho fan, sobretot, pensant en el món real i professional, on no sempre hi ha l'homogeneïtat que, de vegades, es busca a l'escola. Tot això es fa acompanyat d'un seguit d'activitats extraescolars, com teatre, activitats esportives i, fins i tot, costura, que intenten que siguin un enriquiment en el projecte educatiu.

Però, sens dubte, la clau de l'èxit d'aquesta escola està en el seu professorat. Tenen molta formació i, asseguren, busquen sempre les fonts originals a l'hora de rebre la formació sobre noves tècniques pedagògiques. L'objectiu  és que el nen, quan sigui adult, pugui tirar endavant i prendre decisions en un món complex i ambigu. En definitiva, que es converteixi en una persona estructurada, amb objectius clars, principis i molt flexible. 


Comentaris

envia el comentari