URGENT

🔴 Caos a Barcelona per la caiguda d'una palmera a la Diagonal

El consum moderat de cafeïna no té efectes negatius pel cos humà

Encara que la cafeïna pot consumir-se de diferents maneres, el cafè és la font principal d'ingesta d'aquesta substància
Imatge d'arxiu. | Cedida

Cafès, refrescs, algun medicament... Segons una enquesta realitzada per l'Organització de Consumidors i Usuaris —OCU—, el 93% dels enquestats a Espanya consumeix cafeïna diàriament. Afortunadament, un consum moderat de cafeïna, el que pot obtenir-se prenent de dues a tres tasses de cafè al dia, no té efectes negatius. La major part de la cafeïna que s'ingereix prové del cafè. No obstant això, aquesta no és l'única font. També porten quantitats variables de cafeïna altres productes: les infusions de te, els refrescs de cola, les begudes energètiques i medicaments com els antigripals o alguns analgèsics.

Respecte a la quantitat recomanada d'ingesta diària, existeixen notables diferències de sensibilitat a la cafeïna: amb aquesta calculadora, tothom pot saber la quantitat de cafeïna que ingereix cada dia. Mentre que algunes persones presenten gran tolerància a aquesta substància, altres són molt sensibles als seus efectes. Una dosi elevada de cafeïna té efectes negatius en l'organisme. Encara que la dosi màxima és de 1200 mg de cafeïna al dia, un consum moderat no hauria de superar els 300 mg. A partir d'aquí, es poden presentar efectes indesitjables, tals com a inquietud, agitació, nerviosisme, excitació, insomni, cefalea, taquicàrdia, diüresis, arítmies, irritació gàstrica i, sobretot, addicció.

 

Els grans bevedors de cafè necessiten aquesta substància: quan deixen de prendre cafeïna experimenten una baixada de to general, i es recuperen quan tornen a prendre una nova dosi de cafeïna. Senten que el producte que conté cafeïna millora el seu rendiment o ànim, quan el que succeeix és que l'organisme experimenta una tornada a la normalitat després d'un període d'abstinència.

Pel que fa als grups que haurien de controlar encara més el consum de cafeïna estan els diabètics, als quals pot augmentar els nivells de glucosa en sang; embarassades i dones en període de lactància, que haurien d'evitar o limitar el consum de cafeïna (no superant els 200 mg al dia); els hipertensos, que han de vigilar especialment el seu consum de cafeïna, ja que aquesta provoca una pujada de la pressió arterial que pot mantenir-se en el temps; i els nens.