ÚLTIMA HORA

🔴 Sánchez posa data a la primera reunió de la taula de diàleg

El mateix oli es pot aconseguir més barat a Alcampo que a Dia

El preu de la garrafa d’oli d’oliva verge extra pot variar fins un 75%, segons Facua
El preu de l'oli d'oliva pot variar fins a un 75%. | Cedida

 

El preu de la garrafa d'oli d'oliva verge extra pot variar fins a un 75% (3 euros/litre) entre la garrafa més barata i la més econòmica d'oli d'oliva verge extra, segons l'estudi comparatiu realitzat per Facua-Consumidors sobre els preus de 52 marques d'oli d'oliva en sis cadenes de supermercats i hipermercats. L'informe mostra que el preu mitjà de litre d'oli d'oliva verge extra és de 5,48 euros en els envasos de plàstic d'1 litre (8,06 euros si l'envàs és de llauna); de 5,23 euros en els de 2 litres de plàstic; 7,95 euros en els envasos de llauna de 2,5 litres; de 5,19 euros en els envasos de 3 litres de plàstic (7,16 euros en llauna) i de 4,95 euros en els de 5 litres de plàstic (5,74 en garrafa de llauna). 

Així, els preus de l'oli d'oliva verge extra en els envasos d'1 litre oscil·len entre els 4,35 euros de la marca Carrefour fins als 7,45 d'Hojiblanca en la seva varietat Pícaro, venut a Dia, el que suposa una diferència del 71,3% (3,10 euros). En els de plàstic de 5 litres, la diferència arriba al 75,2% (3 euros/litre) si es compara el preu de l'envàs de la marca Maeva, varietat ecològica (34,95 euros) amb el que comercialitza Dia (19,95 euros).

 

Malgrat això, Facua ha detectat que la diferència més gran de preus es troben en els recipients verge extra de 3 litres, però envasats en llauna. El de Carbonell a Carrefour costa 15 euros, mentre que el de la marca Luque val 35,45 a Hipercor, la qual cosa suposa un 136,3% (4,10 euros/litre) de diferència entre dos productes amb les mateixes característiques. Respecte al verge extra en envàs de llauna de 5 litres s'ha constatat una diferència del 26,8% (1,30 euros/litre), sent el més car el de La Española (31,95 euros) a Alcampo, contra el més econòmic venut per Mueloliva al mateix supermercat a 25,19 euros.

Quant a la varietat verge, els preus de les ampolles de plàstic d'1 litre van des dels 4,19 euros de l'envàs que Olisone ven a Lidl, fins als 5,99 euros de l'oli Carbonell a Hipercor, el que suposa una diferència d'1,80 euros (43%). D'altra banda, la diferència més gran en la varietat suau d'1 litre es troba a Guillén, amb un preu que va des dels 3,99 a Alcampo fins als 4,79 a Hipercor, una diferència del 20%. En el cas dels envasos de 5 litres, la diferència més àmplia és d'un 16,04% (0,70 euros/litre), a la marca La Española, que va des dels 21,45 euros a Hipercor fins als 24,89 euros a Alcampo. D'aquesta manera, l'associació de consumidors subratlla les «enormes diferències de preus» existents al sector i reclama al Govern i a les comunitats autònomes que realitzin inspeccions sobre les qualitats de les diferents marques d'oli d'oliva per verificar que s'ajusten a l'etiquetatge. 

 

Inspeccions que també demana sobre els preus, ja que en determinats casos, grans superfícies comercials utilitzen l'oli d'oliva com a producte ganxo incorrent en pràctiques il·legals de vendes a pèrdues, que impliquen una competència deslleial i un greu perjudici als productors. D'aquesta manera, l'estudi, realitzat a Alcampo, Carrefour, Dia, Hipercor, Lidl i Mercadona, compara els preus de 197 productes d'envasos de plàstic o de llauna en un, dos, dos i mig, tres i cinc litres de les varietats d'oli d'oliva verge extra, oli d'oliva verge i oli d'oliva intens i suau. 

 

Així les 52 marques han sigut 1881, Ábaco, Abril, Aliada, Auchan, Capricho Andaluz, Carbonell, Carrefour, Caserío de la Sierra, Conde de Benalúa, Coosur, Dcoop, Dia, Duende del Sur, El Corte Inglés, El Molino de Gines, Enoro, Framoliva, Fruto del Sur, Fuenroble, Germán Baena, Guillén, Hacendado, Hacholiva, Hacienda El Palo, Hipercor, Hojiblanca, Iznaoliva, Koipe, La Casería de Santa Julia, La Española, La laguna de Fuente de Piedra, La Masía, Loxa, Luque, Mar de Olivos, Molino de Huévar, Mueloliva, Oleocazorla, Oleoestepa, Olisone, Olivar centenario, Olivar de Segura, Olivo de Cambil, Oro Bailén, Oro Virgen, Puente Sierra, Sierra Mágina, Valdezarza, Verde Segura, Vistaoliva i Ybarra.