El Parlament aprovarà la renda garantida de ciutadans el pròxim 12 de juliol

Els impulsors del projecte i el Parlament han aconseguit arribar a un acord

Signants de l'acord sobre la renda garantida. | CatalunyaDiari.cat

El pròxim 12 de juliol, el Parlament aprovarà la renda garantida de ciutadania. Tal com preveia el calendari acordat amb les entitats socials el mes passat de maig, la tramitació de la llei es tancarà tot just al límit de les vacances. L'objectiu és que el 15 de setembre els beneficiaris potencials puguin sol·licitar l'ajuda de 664 euros. Arribar a aquest punt no ha resultat senzill. Segons informa 'Nació Digital', el pacte entre el Govern i els promotors de les Proposicions d'Iniciativa Legislativa Popular (ILP) va estar a punt de saltar pels aires les darreres setmanes. Els impulsors del projecte van acusar l'executiu de «voler incomplir» dues de les mesures més importants de l'acord i van amenaçar en fer una vaga de fam si la Generalitat no rectificava. No obstant això, la conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies, se'n va rentar les mans i va emplaçar els grups parlamentaris a resoldre la situació. Cal recordar que, anteriorment, l'Ajuntament de Barcelona va mostrar la seva indignació envers les possibles incompatibilitats que poden afectar les ajudes que oferia el consistori a causa de l'ajuda. 

Tot i l'incident, la iniciativa no es va donar per perduda. Els representants van arribar a un acord recuperar la redacció original per evitar que els promotors de la ILP se'n despengessin. Els impulsors de la renda van demanar que els sol·licitants que no obtinguessin una resposta per part de l'organització abans de quatre mesos, havien de ser considerats beneficiaris de la renda per culpa d'un silenci administratiu. D'altra banda, també exigien la no-rebaixa de 150 de la prestació que cobraran els pensionistes que no arriben a l'indicador de renda de suficiència (IRSC), situat en els 664 euros. El govern, davant d'aquesta demanda, va dividir l'ajuda en dos trams. El primer amb l'escassa quantitat de 400 euros que el podran percebre aquelles persones que no puguin ingressar mensualment la quantitat equivalent a l'IRSC, és a dir, un total de 569,12 euros. I el segon, només podrà ser rebut per aquelles persones que acreditin que es troben seguint un pla d'inserció laboral.
 

Amb gairebé tota la feina pràcticament resolta, la ponència de la llei està prevista de ser tancada avui dimarts, 20 de juny. Abans, però, caldrà resoldre una esmena del PSC que demana més concreció en el desplegament de la norma. Tant si s'acorda aquest darrer punt, tant com si no, els grups parlamentaris volen concloure avui la ponència i enviar el document redactat de llei a la comissió de Treball de la cambra. La idea dels agents implicats en la negociació és que l'aprovació arribi entre els dies 12 i 13 de juliol.

El Parlament de Catalunya. | Cedida

 


Comentaris

envia el comentari