El peatge sense barreres de l'AP-7, primer pas per canviar les autopistes catalanes

Disposa d'un carril específic per a vehicles amb el sistema VIA-T, per poder passar sense necessitat d'esperar que s'aixequin les barreres
El nou carril permet que els conductors amb VIA-T passin sense parar. | ABERTIS

 

Abertis ha posat en marxa a l'autopista AP-7 el primer peatge d'Espanya sense barreres, concretament en el seu pas per la Roca del Vallès, a la demarcació de Barcelona, en direcció a França. Després d'una inversió de 1,4 milions d'euros, aquest punt de pagament del peatge de l'AP-7 disposa d'un carril específic per a vehicles amb el sistema de telepeatge VIA-T, per poder passar sense necessitat d'esperar que s'aixequin les barreres i a una velocitat de seixanta quilòmetres per hora. Aquest nou sistema de peatge sense barreres, també anomenat 'Free Flow', ja està present a les autopistes més modernes d'altres països, com per exemple, a Austràlia, Singapur, Xile o els Estats Units.

Aquests nous carrils del peatge de l'AP-7 a l'altura de la Roca es van instal·lar per augmentar la fluïdesa del trànsit i per oferir un servei més còmode als usuaris del telepeatge. Segons informa Carles Pitarque, director de Tecnologia i Innovació d'Autopistes, a 'La Vanguardia': «Es tracta d'un pas important per poder circular de forma segura, fluïda i còmoda gràcies a un sistema que és totalment fàcil i que no requereix acció per part del client, el que suposa un valor afegit». Aquests nous carrils, que es van obrir el passat dilluns 27 de març, serviran per comprovar el funcionament i la percepció dels usuaris d'aquest peatge.

 

En aquest sentit, davant la possibilitat d'incorporar aquest tipus de carrils sense barreres, Carles Pitarque assegura: «Primer hem de provar com va aquest servei, com ho perceben els clients. Veurem si funciona bé operativament. A més, en cas de voler estendre-ho, haurem de parlar amb l'administració concedent i discutir la seva ampliació. I és que els projectes han de realitzar-se de forma conjunta». A més, que el sistema s'utilitzi amb VIA-T és un dels principals beneficis, ja que aquest és precisament «el sistema que tenim a nivell estàndard espanyol».

A més d'aquest canvi, l'AP-7 també compta amb altres mesures que l'han convertit en una de les autopistes de referència en innovació i qualitat. Per aquest motiu, Autopistes també ha optat per incloure diversos avenços tècnics tant per a la seguretat, com el manteniment, innovació i l'assistència a la via, per situar aquesta autopista entre una de les millors d'Europa. El director de Tecnologia i Innovació d'Autopistes les defineix com «elements que han d'incorporar les autopistes perquè serveixin de via de transport d'alta capacitat per als vehicles del futur».