Els tiquets de compra podrien suposar més perill del que creiem. Foto: Imag
Els tiquets de compra són un dels objectes de paper que més toquem quotidianament. Tot i que és cert que hi ha qui els llença a la brossa, també és veritat que molts de nosaltres els guardem a la cartera o al porta-monedes, especialment si es tracta d'una compra rellevant que podria fer que vulguéssim canviar el produccte o demanar alguna devolució.
El portal de prevenció de Fremap, però, explica avui el perill que poden contenir els tiquets de compra sobre la salut. I no, no és cap broma sobre l'espant que ens pot suposar veure quant hem gastat. Ens referim a una substància que té el paper dels tiquets, en forma de pel·lícula fina, que fa que, en contacte amb una superfície calenta, el tiquet es faci fosc i les dades, visibles. La substància s'anomena BPA i queda als dits quan la toquem, i també contaminen altres elements com roba, bitllets, etc.
Es tracta d'una perillosa substància que no és soluble en aigua i per tant no s'elimina en rentats d'aigua. D'aquesta manera, queda durant hores enganxada a la nostra pell. Aquest contacte afavoreix que el BPA entri al nostre organisme, sigui pel contacte de les mans amb els aliments o bé pel traspàs a la circulació. Els efectes d'aquesta substància poden ser desordres digestius o endocrins, alteracions metabòliques o reproductives entre d'altres.
Per reduir la nostra exposició a aquesta mena d'elements, cal no deixar els tiquets a la cuina quan vingueu de comprar, tampoc fer-los servir per prendre notes a la part de darrere, no arrugar-los i sobretot no acumular-los a les butxaques, carteres o bosses de mà. Cal dir, però, que algunes botigues ja incorporen tiquets sense BPA.