El preu del tabac, l'alcohol i les begudes amb sucre després de la pujada d'impostos

La despesa mensual es pot incrementar significativament

El preu del tabac o l'alcohol amb la pujada d'impostos. | Twitter

El Govern de Mariano Rajoy va aprovar fa escassos dies una pujada d'impostos sobre l'alcohol, el tabac i els refrescs ensucrats. L'Executiu espera augmentar substancialment la recaptació i quadrar així els comptes, esgrimint l'argument perfecte de la salut dels ciutadans. Els fabricants poden perdre un important volum de vendes amb aquesta pujada, encara que aquest descens es pot traslladar al sector de l'hostaleria i la restauració. En qualsevol cas, el perjudicat en una pujada d'impostos és el consumidor mitjà quan compra un paquet de tabac, un gin-tònic o una Coca-cola. Però quant costaran aquests productes després de la pujada? La resposta depèn dels percentatges de cada producte.

En el cas del tabac, el 80% del seu preu són imposats, desglossats en IVA i especials. Si una persona compra un paquet de cinc euros, està pagant quatre a les arques de l'estat. Està previst que aquest percentatge pugi al 85%, al que hauríem de sumar la pujada que cada any estableixen les tabaqueres. Tenint en compte aquests factors, el més probable és que un paquet pugi entorn de 50 cèntims en 2017. El percentatge d'impostos en begudes alcohòliques és del 40%, encara que la idea del Govern és pujar al 50%, per la qual cosa és possible que paguem un o dos euros més cara cada ampolla. Finalment, s'aplica una pujada sense precedents en les begudes ensucrades com Coca-cola, encara que encara està per definir el percentatge exacte del nou gravamen.

En definitiva, una nova manera de gratar en la butxaca del ciutadà en lloc d'oferir solucions creatives. Les promeses electorals han quedat enrere i és temps de cordar-se, de nou, el cinturó.


Comentaris

envia el comentari