El Programa per a l'Atenció Integral a Persones amb Malalties Avançades ajuda 28.000 catalans a punt de morir

A Catalunya compta amb 168 voluntaris que assisteixen a persones amb malalties terminals els últims dies de la seva vida

Imatge d'arxiu de companyia a un malalt. | Carla Bergadà.

El Programa per a l'Atenció Integral a Persones amb Malalties Avançades de l'Obra Social La Caixa és una iniciativa que va començar fa vuit anys amb l'objectiu d'assistir i acompanyar a les persones amb malalties terminals en els últims moments de la seva vida.

Una de les persones que hi treballen com a voluntària es Daria Mayer, que es va interessar en aquest tipus d'iniciatives quan va perdre a la seva àvia per culpa d'un càncer quan era una adolescent. «Tenia certa por. Sobretot perquè tu mateixa t'exposes cada vegada a la pregunta de com enfocaries la mort» recorda de la seva primera experiència, de la que explica que «va ser un cas especial, perquè va ser llarg. Els voluntaris canviem cada mig any com a màxim, ho marca el protocol, però em van permetre estar-hi una mica més. Fins que va morir».

Compartir els últims moments amb una persona a punt de morir pot ser bastant dur, per això «no he d'oblidar el meu rol. Escoltar, acompanyar, donar estima, ser-hi... He de recordar i posicionar-me en aquest rol. No he de solucionar res, no he d'atendre la persona activament, aquesta no és la meva funció. Sóc una voluntària» explica Daria, per acabar reconeixent que «és clar que he plorat més d'una vegada, una persona no és immune, i a vegades surto regirada i trista, però surto energètica, diferent. Si estic dies sense anar-hi, necessito aquest contacte. Cada vegada que hi vaig em desperto, és com rebre dues bufetades. Valores la salut que tens».

La Daria és una de les 168 persones altruistes a Catalunya que acompanyen els malalts terminals durant els últims dies en el marc de la iniciativa de l'Obra Social La Caixa. Tots els voluntaris reben prèviament una formació específica i compten amb el suport de professionals d'un equip d'atenció psicosocial per qualsevol ajuda.


Un d'aquests equips és Mutuam-Barcelona, una entitat sense ànim de lucre que es dedica a l'atenció a la dependència de les persones grans. Una de les seves psicòlogues, Anna Escolà, explica que «la nostra tasca principal és l'atenció psicològica de pacients al final de la vida i els seus familiars, donant continuï­tat a l'acompanyament durant el procés de dol amb aquells familiars que ho necessiten». La psicòloga agraeix aquesta iniciativa que «ha representat un gran impuls i reconeixement per al col·lectiu dels psicòlegs, perquè dins de l'àmbit sanitari se'ns considera més un luxe que una necessitat».


Comentaris

envia el comentari