URGENT

🔴 Caos a Barcelona per la caiguda d'una palmera a la Diagonal

El PSC trenca per tercera vegada la disciplina de vot i diu «no» a Rajoy

Dirigents del PSOE alerten que revisaran el protocol de relacions amb els socialistes catalans, que podrien acabar expulsats del grup parlamentari
Meritxell Batet, la líder del PSC al Congrés dels Diputats, en una imatge d'arxiu. | PSOE.

 

El PSC ha tensat al màxim la corda amb el seu germà gran. Els socialistes catalans no han donat cap sorpresa d’última hora i han trencat la disciplina de vot en votar no a la investidura de Mariano Rajoy. Diputats propers a la gestora i al nucli dur del partit havien estat pressionant fins a l’últim moment perquè tots els diputats s’abstinguessin, però els socialistes s’han mantingut ferms.

El cost de plantar cara encara és incert. Diversos dirigents del PSOE ja han avisat el PSC que revisaran el protocol de relacions entre les dues formacions. En un cas extrem (però no improbable tenint en compte les declaracions dels últims dies en ambdós bàndols) el PSOE podria expulsar el PSC del Grup Parlamentari Socialista. En aquest context, diversos militants del PSC han demanat que s’abordi la revisió del protocol de relacions amb el PSOE en el congrés que el partit celebrarà el proper novembre. De fet, les relacions entre els dos partits estan regides per un protocol del 1978 que només es pot replantejar en els congressos d’ambdues formacions.

 

Mentre que alguns militants del PSC aposten per la independència respecte el PSOE, d’altres prefereixen esforçar-se per estrènyer els llaços. Altra vegada, el partit està dividit en dos bàndols. D’una banda, socialistes com Josep Guinot (de l’agrupació del PSC a Terrassa) i Lluís Roca Jusmet (de l’agrupació de l’Eixample, a Barcelona) reclamen mantenir l’acord històric amb el PSOE. En canvi, una esmena proposada per quatre membres també de l’agrupació de l’Eixample plantegen la possibilitat de crear un grup propi al Congrés per construir la imatge d’«un PSC no sucursalista».

Aquesta és la tercera vegada que el PSC trenca la disciplina de vot del PSOE. La primera crisi entre els dos partits va esclatar el 2013, quan els socialistes catalans van votar a favor de la resolució pel dret a decidir que va presentar l’aleshores CiU. La segona va arribar només vuit mesos després. Mentre que el PSOE va donar suport a una moció d’UPyD en contra del dret a decidir, el PSC va abstenir-se. Caldrà veure si aquesta tercera serà una altra mostra de crisi en les relacions entre PSC i PSOE o si suposarà la ruptura definitiva després de 38 anys d’aliança.