URGENT

🔴 Caos a Barcelona per la caiguda d'una palmera a la Diagonal

El que dius als grups de Whatsapp podria portar-te a la presó

En els últims mesos, diferents converses en aquesta aplicació han estat utilitzades en la investigació de presumptes delictes
El que dius a Whatsapp podria portar-te a la presó | cedida

 

Les converses que es mantenen pels famosos grups de Whatsapp estan adquirint últimament una gran rellevància social per diferents motius. Els violadors de Sant Fermín, per exemple, van detallar en aquesta aplicació de missatgeria com realitzaven les seves agressions, donant armes als investigadors per descobrir agressions passades i per acusar-los en els diferents delictes dels quals són sospitosos. Però si hi ha uns grups que són especialment perillosos en aquest sentit són els que s'utilitzen per alertar a altres usuaris sobre l'existència de controls policials.

En el marc de l'operació «Respect», tres persones d'Águilas (Múrcia) que participaven en un d'aquests grups de missatgeria instantània van ser detingudes per la Policia Local de la localitat en col·laboració amb la Guàrdia Civil. I és que a més d'alertar sobre els controls, les persones detingudes van publicar en el grup greus insults contra les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat, motiu pel qual han estat acusades de delictes d'odi i d'injúries greus.

 

Encara que les investigacions inicials van començar perquè existia un clar perjudici per a la seguretat ciutadana en el fet de donar a conèixer la ubicació dels dispositius policials, aquesta activitat no està tipificada explícitament com a delicte en el Codi Penal. Però els insults i els missatges d'odi cap a les forces de seguretat sí que ho estan. 

Altres exemples que els grups de Whatsapp poden acabar amb els seus participants a la presó són els de l'operació «Kabernal», en la qual al maig es va detenir a un grup criminal de sis persones vinculat a ideologies radicals, o el cas «Biela», en el qual el que es va detenir a una altra persona per una agressió violenta.