IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

El que tenen en comú totes les persones que tenen els ulls blaus

Cal mirar uns 6.000 anys enrere per trobar l'origen d'aquesta característica

En un principi els humans només tenien els ulls marrons. Foto: Cedida

Si miréssim enrere en el nostre arbre genealògic passaríem per totes les èpoques de l'existència humana. Nosaltres no estem tan habituats a fer aquest exercici de tirar enrere en el temps però, els antropòlegs ho fan per tal de conèixer com ha evolucionat l'espècie humana. Un dels fets que aquesta disciplina ha estudiat ha estat el color dels ulls, sobretot, fixant-se en l'origen dels ulls blaus. De fet, segons rolloid, cal tirar enrere unes 128 generacions per trobar l'origen d'aquesta característica.

Així, els antropòlegs creuen que el primer nadó que va néixer amb els ulls blaus va fer-ho fa entre 6.000 i 10.000 anys. I és que, fins llavors, els humans tenien únicament els ulls marrons fins que, l'aparició d'un nou gen (OCA2) va produir canvis en la pigmentació. Canvis que han produït barreges de colors que han portat a les tonalitats que estem habituats a veure al nostre voltant.

L'any 2006, els científics van descobrir el gen HERC2, la clau dels ulls blaus, en un home de l'Edat de Pedra en una cova al nord d'Espanya. L'home presentava un gen que presenten els escandinaus moderns i algunes poblacions africanes, una mescla que podria haver-se produït i que podria haver originat els ulls blaus. Així, aquest home de la península Ibèrica, seria el primer home amb els ulls blaus del món que es coneix.


Comentaris

envia el comentari