El rebut de la llum baixarà entorn d'un 1% el juliol

Es talla així la tendència a l'alça dels preus dels últims mesos

La llum baixa un 1% al juliol. | Cedida

El rebut mitjà d'electricitat experimentarà una caiguda d'entorn de l'1% aquest mes de juliol pel que fa al passat mes de juny, amb la qual cosa tallarà la tendència a l'alça que l'havia portat a encadenar tres mesos consecutius de repunts. En concret, la factura mitjana per a un consumidor domèstic ha ascendit a 44,82 euros en els primers 21 dies del mes, enfront dels 45,25 euros del mateix període del juny, segons dades recollides a partir del simulador de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC). Aquest rebut de la llum correspon a un consumidor mitjà similar a l'utilitzat pel Ministeri d'Indústria en els seus càlculs, amb una potència contractada de 4,4 quilowatts (kW) i una demanda anual de 3.900 quilowatts hora (kWh), pròpia d'una família amb dos fills.

D'aquesta manera, el rebut de la llum deixarà enrere la tendència alcista de l'últim trimestre, després de les pujades del maig (+0,9%) i l'abril (+0,5%), que van trencar amb els descensos del febrer i el març que havien deixat enrere l'episodi alcista del gener i nou mesos seguits de pujades. No obstant això, pel que fa al juliol de 2016, l'encariment en la factura de la llum és d'un 6,4%, una mica més de 2,7 euros sobre els 42,11 euros que va suposar el rebut fa un any per als primers 21 dies de juliol.

 

Aquesta caiguda en el rebut elèctric pel que fa a el mes passat es deu principalment a uns preus de la llum que estan sent el juliol més d'un 3% més barats que el juny, malgrat que la demanda té una projecció de creixement pel que fa a l'any passat a causa de les altes temperatures. Així, en els primers 18 dies del mes el preu majorista de l'electricitat, conegut com el 'pool' i que té un pes proper al 35% sobre el rebut final, s'ha situat en 48,56 euros per megavat hora (MWh), un 3,2% més barat que el juny. Aquesta contracció del preu es deu a la fortalesa que han adquirit el carbó i el gas en el 'mix' energètic.

Els cicles combinats han elevat la seva producció un 25% per sobre del mes passat i un 68% en relació a fa un any, segons dades de l'informe d'avanç del mercat elèctric al juliol del Grup ASE. Aquesta pressió ha obligat la resta de tecnologies a reduir els seus preus d'oferta, salvo el carbó, que a 45 euros per MWh segueix sent la més barata. Per la seva banda, l'eòlica i la resta de les tecnologies de l'antic règim han ofert a 47,6 euros per MWh i la hidràulica a 51,5 euros per MWh. L'energia nuclear, que aquest mes està registrant menys incidències, suma un 20,2% del 'mix'. La segueixen el carbó (19,2%) i el gas (17,5%), tecnologies que habitualment tenen un paper més de respatller però que en els últims temps estan resultant molt competitives per l'escassetat hidroelèctrica, afegeix Grup ASE.


Comentaris

envia el comentari