El risc de patir Alzheimer es pot detectar deu anys abans de tenir els primers símptomes

Així ho demostra un estudi recent

Imatge d'arxiu. Foto: Cedida.

Una nova investigació mostra que una puntuació de risc genètic pot detectar les persones que estan en major risc de malaltia d'Alzheimer molt abans que apareguin els símptomes, possiblement fins i tot en adults joves sans, segons un estudi publicat aquest dimecres a Neurology, la revista mèdica de l'Acadèmia Americana de Neurologia. «Es creu que l'etapa d'Alzheimer abans que apareguin els símptomes dura més d'una dècada», diu Elizabeth C. Mormino, de l'Hospital General de Massachusetts, a Charlestown, Massachusetts, Estats Units. «Atès que els assaigs clínics actuals estan provant si les teràpies poden reduir la velocitat del declivi de la memòria i el pensament entre les persones en situació de risc per a la malaltia, és fonamental comprendre la influència dels factors de risc abans que hi hagi símptomes».

Per a l'estudi , els científics van calcular una puntuació de risc poligènic o una puntuació numèrica en funció de si una persona té diverses variants genètiques d'alt risc, en 166 persones amb demència i 1.026 sense demència. Els participants tenien una edat mitjana de 75 anys. Els investigadors també van buscar marcadors específics de la malaltia d'Alzheimer, com declivi de la memòria i el pensament , progressió clínica de la malaltia i el volum de l'hipocamp. Així mateix, van examinar els vincles entre la puntuació de risc i el volum de l'hipocamp en 1.322 participants sans més joves, entre les edats de 18 i 35 anys. D'aquesta manera, van trobar que entre la gent gran sense demència, una puntuació de major risc poligènic s'associa a una pitjor memòria i un hipocamp més petit al començament de l'estudi, el que suposa el 2,3 per cent de la variació total en la memòria i el 2 per cent del canvi en el volum de l'hipocamp.

  

«El nostre estudi va ser petit i haurà de ampliar-se per confirmar els nostres troballes en un gran nombre de participants —diu Mormino. L'objectiu d'aquest tipus d'investigació és ajudar els metges a identificar millor a les persones amb alt risc de demència per que puguin emprar-se futurs tractaments preventius tan aviat com sigui possible».


Comentaris

envia el comentari