URGENT

🔴 Caos a Barcelona per la caiguda d'una palmera a la Diagonal

El sedentarisme provoca la mort d'uns 3.000 catalans cada any

Segons l'OMS, la inactivitat física provoca el 21% dels càncers de mama i de còlon, el 27% dels processos diabètics i un de cada tres infarts de miocardi
Els experts recomanen fer exercici físic regularment. | Cedida

 

L'Organització Mundial de la Salut (OMS), l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPC) i metges de família, oncòlegs i cardiòlegs coincideixen a advertir de les conseqüències del sedentarisme en la salut i de la mortalitat que suposa. Segons explica 'El Periódico', diversos estudis científics relacionen la inactivitat física com la causa principal del 21% dels càncers de còlon i de mama, del 27% dels processos diabètics i d'un de cada tres infarts de miocardi. El secretari de l'ASPC, Joan Guix, afirma que la inactivitat física provoca cada any més 3.000 morts a Catalunya. Per això, els experts recomanen fer exercici físic de forma exigent, «del que fa suar», de manera periòdica.

L'activitat física és un protector davant de moltes malalties com el càncer de mama o de còlon, o les patologies cardíaques, en què esdevé un element gairebé tan important com la medicació perquè l'exercici físic exigent ajuda a un augment de la capacitat pulmonar i cardíaca. Tot i això, els experts lamenten que la majoria del col·lectiu dels metges de família, que són els que tenen més contacte directe amb la població, no recomani l'exercici físic de manera sistemàtica, que animi a practicar esport i doni consells sobre el tema.

 

El problema d'arrel en aquest cas és el poc hàbit que hi ha entre la població general, en què s'inclou la majoria dels metges, de practicar exercici físic de forma regular. Segons la recomanació dels experts, els menors de 16 anys haurien de dedicar una hora diària a practicar esport, i per als adults, sessions de 30 minuts, cinc dies a la setmana.