IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

El Titanic podria haver-se enfonsat a causa d'un incendi

Unes fotos inèdites demostren que el casc del buc estava deformat abans de salpar

El Titanic presentava deformacions al casc abans de xocar contra l'iceberg | YouTube

Un documental del periodista Senan Molony suggereix que unes fotos del transatlàntic més famós de la història provarien que aquest va sofrir un incendi a bord, abans d'iniciar el seu catastròfic viatge inaugural. Molony assegura en el documental que el vaixell va partir rumb a Nova York ja danyat i que els desperfectes van jugar un paper decisiu en l'accident.


El RMS Titanic, considerat en el seu moment un vaixell insubmergible, es va enfonsar en xocar contra un iceberg en l'Atlàntic nord, en 1912, durant la seva primera travessia. Al voltant de 1.500 persones van morir i 700 van aconseguir sobreviure.


El documental Titanic: The New Evidence (Titanic: la nova prova), emès per Channel 4 del Regne Unit en Any Nou, presenta unes imatges preses poc abans que el Titanic salpés en el seu viatge transoceànic. Les fotos mostren una marca en l'estribord del vaixell de la companyia White Star, prop del lloc de l'incendi i del punt de col·lisió. Segons l'opinió de Monloy, la importància de l'incendi va ser subestimada en analitzar les causes de l'accident i reitera que «l'anomalia s'aprecia exactament en el lloc on va col·lisionar l'iceberg».

Molony suggereix que el foc intens en un dels dipòsits de carbó, que tenien tres pisos d'alçada, va aconseguir temperatures de prop de 1.000 graus, va deformar l'acer del casc i el va deixar molt fràgil. Va assenyalar que això va portar al buc a «un enfonsament accelerat: el Titanic no es podia mantenir a flotació el temps suficient perquè hi hagués un rescat efectiu».No obstant això, altres experts no estan d'acord amb les conclusions del documental. David Hill, exsecretari de la Societat Britànica del Titanic, ha declarat a The Times que segons la seva opinió l'incendi «no va influir en l'enfonsament». D'altra banda, tal com explica El Periódico, es va descobrir que els reblons utilitzats per fixar les plaques d'acer en el casc de proa no van ser d'acer sinó de ferro i tenien molta menor resistència. Hi ha una important teoria científica que afirma que aquest error de construcció va provocar que, amb la col·lisió, moltes de les plaques saltessin i el vaixell s'enfonsés molt ràpidament.


Comentaris

envia el comentari