El TSJC tomba la planificació urbanística de Mataró que havia de facilitar l'arribada d'El Corte Inglés

La sentència titlla d'«irracional» el pla de l'Ajuntament i considera «inversemblant» l'operació de trasllat de Can Fàbregas

L'illa de Can Fàbregas, el solar on s'ha d'aixecar el futur edifici d'El Corte Inglés de Mataró. | Cedida

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) declara nul·la la modificació urbanística de l'Ajuntament de Mataró a l'entorn de l'illa de Can Fàbregas i de Caralt amb l'objectiu de facilitar la instal·lació d'un centre d'El Corte Inglés a la ciutat. Segons la sentència, el planejament del consistori és «irracional» i considera «inversemblant» l'operació de desmuntatge i trasllat d'una nau catalogada per alliberar un solar per als grans magatzems. Aquesta és la segona vegada que el TSJC tomba els canvis al pla general d'ordenació municipal, després que el 2012 ja es va anul·lar la tramitació urbanística del 2008. L'Ajuntament va refer llavors tots els tràmits l'any 2013, però l'Assemblea Pagesa del Maresme ho va tornar a impugnar i els TSJC els dona novament la raó.

La sentència del TSJC considera que el segon canvi urbanístic impulsat per l'Ajuntament el 2013 es va fer amb l'únic objectiu d'«evitar el compliment» de la sentència de 2012. A més, retreu a l'Ajuntament que hagi volgut «incomplir» la preservació del patrimoni cultural amb el desmuntatge i trasllat de la nau a través d'un «intent groller» de descatalogació de l'edifici. De fet, el TSJC també titlla d'«inversemblant» el fet que l'Ajuntament decidís traslladar una antiga nau fabril peça a peça fins a un dipòsit en un espai agrícola per, després, acabar reconstruint l'edifici a escassos cent metres de la seva ubicació original. L'operació, de fet, és encara incompleta i, segons el tribunal, només és creïble perquè existeixen fotografies.

En aquest sentit, la sentència recorda que ja la resolució del 2012 obligava a «tornar» Can Fàbregas «a la seva ubicació original» perquè el trasllat pretès per l'Ajuntament no tenia «cobertura de planejament». El TSJC tampoc no considera demostrat que aquests terrenys siguin els únics possibles a tot el municipi per fer-hi els grans magatzems. Mataró fa una dècada d'anys que espera l'arribada d'El Corte Inglés a la ciutat, des que l'any 2008 es van fer els primers tràmits urbanístics per fer possible l'arribada del centre comercial a la ciutat. L'empresa va comprar els terrenys l'estiu del 2009 i fins i tot va arribar a demanar el permís d'obres amb l'objectiu d'obrir el 2014, però el solar continua buit.

Durant tots aquests anys hi ha hagut molts entrebancs i cap dels tres governs municipals que ha hagut de lidiar amb el conflicte ha estat capaç de desencallar-lo. Els principals problemes han arribat en forma de demandes judicials que diversos col·lectius, així com el grup municipal de la CUP, han anat presentant a cada passa que ha fet el consistori. El primer que es va impugnar va ser la modificació urbanística de 2008, que es va haver de refer el 2013 per adaptar-la a la normativa i que ara es veu novament tombada als tribunals. El més curiós del cas és que el litigi iniciat per l'Assemblea Pagesa no deixa de ser una mesura de pressió perquè l'Ajuntament intercedeixi davant la Generalitat i es modifiqui el traçat del Tren Orbital, que actualment es preveu que passi per la zona agrícola de les Cinc Sènies.


Comentaris

envia el comentari