IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Eleccions en dia laborable: permís per marxar de la feina i anar a votar

La llei estableix que si l'horari laboral i l'horari de votació coincideixen en almenys dues hores, el treballador té permís per poder anar a votar

Eleccions en dia laborable: permís per marxar de la feina i anar a votar.
Eleccions en dia laborable: permís per marxar de la feina i anar a votar. | delCamp.cat

Les eleccions del pròxim 21 de desembre convocades per Mariano Rajoy seran les primeres eleccions en un dia laboral a Catalunya en 37 anys. L'última vegada va ser després de la restauració de la democràcia a Espanya, en les primeres eleccions democràtiques després de la dictadura franquista. Per tal d'anar a votar un dia laborable, la llei estableix que si la jornada laboral coincideix almenys dues hores amb l'horari d'anar a votar, el treballador pugui disposar d'un permís per poder exercir el seu dret a vot, hores que li seran retribuïdes. Si es tracta de jornada reduïda, el permís serà proporcional.

Si la jornada laboral i l'horari de votació coincideixen entre 2 i 4 hores, el treballador té permís per marxar de la feina durant 2 hores; si coincideixen entre 4 i 6 hores, el treballador té permís retribuït de 3 hores; i si coincideixen 6 o més hores, té permís retribuït de 4 hores. En canvi, si coincideixen menys de 2 hores, no hi ha dret a tenir permís retribuït. En el cas dels treballadors a temps parcial, la durada del permís es reduirà proporcionalment. Si un treballador treballa al torn de nit, la jornada ha de coincidir mínim dues hores, però sí que té dret a canviar el torn per poder descansar abans d'anar a votar. 

Les empreses són qui reparteixen els permisos entre els treballadors, i poden demanar un justificant per demostrar que l'estona del permís l'han dedicat a anar a votar al col·legi electoral. El president de la mesa signarà el justificant i el treballador l'entregarà a l'empresa. En el cas que a una persona li toqui formar part d'una mesa electoral, l'empresa ha de concedir un permís retribuït durant tota la jornada electoral. A més, el treballador té dret a una dieta i a una reducció de cinc hores de la jornada laboral l'endemà de la votació. En el cas els suplents de mesa, tenen permís per presentar-se al col·legi electoral per comprovar si falta algun membre i s'hi han de quedar. 

En el cas que una persona estigui treballant lluny del seu domicili habitual o tingui dificultats per poder anar a votar al seu col·legi electoral, es pot votar per correu. Si es donés el cas que una persona ha de votar per correu, té dret a un permís laboral retribuït. 


Comentaris

envia el comentari