Elena Sarasate, la implacable fiscal que ha posat contra les cordes a 'La Manada'

La contundència del seu discurs durant la presentació del seu informe en el judici l'ha convertit en una de les protagonistes del cas

La fiscal Elena Sarasate
La fiscal Elena Sarasate | El Español

La fiscal Elena Sarasate s'ha convertit en una de les protagonistes del judici pel cas 'La Manada' gràcies al seu implacable discurs durant la presentació del seu informe de conclusions durant la primera jornada a portes obertes, a la qual van poder accedir els periodistes i veure als acusats.

  

  

A les 10 del matí, la fiscal va començar una llarga presentació de dues hores en les quals, segons els assistents, va ficar als cinc sevillans contra l'espasa i la paret i els va fer regirar-se en els seus seients gràcies als seus taxatius i intel·ligents arguments. Una intervenció excel·lent que, assegura 'El Español', va fer que molts periodistes es preguntessin d'on venia i la qualifiquessin de «la millor».

  

  

De manera contundent, Sarasate va sostenir la seva pena de 22 anys i 10 mesos de presó per als membres de 'La Manada' i va expressar que havia quedat «perfectament acreditat el delicte d'agressió sexual, el delicte contra la intimitat i el robatori del mòbil», afirmant que els fets es van produir «sense consentiment i sota violència i intimidació».

  

  

«La intimidació va ser gravíssima i va impedir resistència o fugida. No li va quedar més remei que sotmetre's. Va mantenir una actitud passiva, de no resistir-se, això és el que es veu. Una dona de genolls, amb cinc homes envoltant-li, sempre en posició d'inferioritat. A cap moment va tenir una actitud activa, estava amb els ulls tancats, no hi havia signe que hi hagués participació», va defensar.

Una professional impecable

La seva inexorable argumentació ha fet que ara totes les mirades se centrin en aquesta professional, de 53 anys i amb una llarga experiència professional en el Tribunal Superior de Justícia de Pamplona.

Segons ha pogut saber el citat mitjà, Elena Sarasate va aprovar en 1989 les oposicions per convertir-se en fiscal amb una nota de 9.35, sent la número 65 de la seva promoció. Llicenciada per la Universitat de Navarra, va ser destinada en primer lloc al Jutjat de Primera Instància i Instrucció de Bande, a Orense. Poc després, va tornar a Pamplona.

Elena Sarasate con el Fiscal Jefe de Navarra
Elena Sarasate amb el Fiscal Cap de Navarra | EFE
 

«És molt bona interrogadora. Això és important tenir-ho en compte, perquè bona part de la prova consisteix a interrogar. És molt incisiva, aconsegueix posar sempre contra les cordes als acusats. Això sí, mai perd les formes», revela un lletrat de Pamplona.

Els qui la coneixen, no dubten a afalagar la seva forma de treballar: «És molt meticulosa, no deixa caps per lligar», «Destaca per la capacitat de sintetitzar tot», «els informes que fa al final són molt brillants» o «Si la tens de contrària, pitjor», són alguns dels comentaris que es diuen sobre ella.

De família coneguda a Navarra

Quant a la seva vida personal, la fiscal està soltera i resideix en el municipi de Zizur Major, situat als afores de Pamplona i habitat en la seva majoria per persones de classe mitjana-alta. Considerat un barri residencial, els habitatges són en la seva majoria xalets amb piscines, adossats i dúplex.

Descendent d'un conegut compositor i violinista de la regió de la segona meitat del segle XIX, Pablo Sarasate, la seva família és molt popular dins de la societat navarresa. El seu avi va ser Florencio Sarasate, un històric muntanyenc de la comunitat conegut per ser un dels pioners a realitzar aquesta activitat, allà pels anys 50 i 60.

La fiscal Elena Sarasate
La fiscal Elena Sarasate | Cedida

 

D'altra banda, va cridar l'atenció el seu impecable i cuidada imatge, tant dins com fora de les sales. Pertanyent a la classe mitjana-alta de Pamplona, darrere del seu semblant seriós s'amaga una dona divertida i a la qual li agrada gaudir del seu temps lliure baixant a les terrasses de la Plaça del Castillo o visitant els carrers vells, Sant Nicolás i l'Estafeta.


Comentaris

envia el comentari