IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Elia, la catalana amb autisme a qui extirparan la matriu perquè no pateixi amb la menstruació

Un jutge de Terrassa ha autoritzat l'operació

Imatge de la sentència pionera en Espanya. | Cedida

Elia té 14 anys i, com és normal en les noies de la seva edat, té la menstruació. No obstant això, el seu cas és molt diferent. Cada vegada que li arriba el període Elia plora, dona cops de peus, es treu el bolquer, s'omple les mans de sang i taca tot el que toca. I és que, a causa de l'autisme i la discapacitat psíquica del 77% que pateix, la menor no entén què li passa o perquè sagna tant. La seva mare, Cristina Urbano, ja va saber que això succeiria abans que la seva petita es desenvolupés: «Quan va complir 10 jo ja ho sabia per dues raons. La primera és que treballo amb persones amb discapacitat i no és la primera vegada que em trobo que la menstruació es converteix en un problema. Però sobretot és perquè Elia és la meva filla. L'he parit. La conec prou per a saber que no assumeix bé els canvis bruscs. I la menstruació ho és», explica la dona en declaracions per a 'El Español'.

Llavors Cristina va decidir prendre cartes en l'assumpte abans que arribés el problema. «El primer que vam fer va ser posar-nos en mans dels metges per saber com evitar que tingués la menstruació, i aquí va començar el gran conflicte, va començar tot, els metges em deien que no era qui per decidir el seu futur, que anava a fer una bestialitat», explica aquesta vegada per a Cope. En aquest moment va començar la veritable lluita de Cristina, una lluita que s'ha allargat cinc anys i que mentrestant ha fet sofrir molt a Elia: «Li impressiona molt la sang i no entén per què passen les coses i li crea molta angoixa el no poder controlar coses com la quantitat de sang, el dolor que li dóna i amb aquest dolor no es deixa tocar».

Quan aquesta valenta mare li plantejava el seu cas als metges i els demanava que li extirpessin la matriu a la seva filla perquè així deixés de passar-ho tant mal, molts es negaven en rodó. «Això que demanes és delicte. No es pot fer. Què passarà si en un futur la teva filla vol tenir fills?» era l'argument principal dels facultatius. Cristina no podia evitar desesperar: «És un argument estúpid. La meva filla té un 77% de discapacitat mental. No sap ni vestir-se sola. Ni tan sols parla. Defuig el contacte amb altres persones. Com ha de tenir un fill? Qui el cuidarà?». A més, molts altres li deien que no podia prendre aquesta decisió fins i tot abans que la menor tingués el període.

A causa de la gran quantitat de negatives que anava trobant en el seu camí, Cristina no va poder fer més que esperar que el gran temor que tenien, l'arribada de la menstruació, fos una realitat. «El 19 de març de 2015 va ser el pitjor dia de la nostra vida. Va ser el dia de la seva primera regla, i no va ser precisament una menstruació d'aquestes en les quals taques només una miqueta. Va sagnar abundantment», recorda la mare. Llavors Elia va reaccionar justament com la seva progenitora havia predit: «S'espantava, es posava agressiva... No deixava que la toquéssim ni per canviar-la, per la qual cosa es passava tot el dia bruta. Cridava, es posava nerviosa, tenia atacs de pànic, s'arrencava el bolquer a trossos, es tocava l'entrecuix i es tacava tot el cos de sang. Era igual que estiguéssim a casa, al col·legi o en mig del carrer. No ho podia controlar».

Malgrat els problemes, la incansable lluita de Cristina ha donat els seus fruits. Després de tornar a realitzar la ronda de metges, portar el cas al Síndic de Greuges i fins i tot contractar a l'única advocada que va acceptar el seu cas, ara Elia per fi podrà viure tranquil·la. Un jutge de Terrassa (Barcelona), municipi on resideixen, ha fallat a favor de Cristina i ha autoritzat l'extirpació de l'úter de la menor d'edat i la seva corresponent esterilització perquè no torni a tenir la menstruació. Una sentència única a Espanya i com ella mateixa explica «podria ser el primer cas al món». Ara la família espera que l'operació es realitzi al més aviat possible: «Esperem que sigui aviat, abans de tornar a l'escola. Elia és una nena molt feliç avui dia, no entén res del que li envolta però intentem que sigui feliç per sobre de totes les coses», deia la mare. 


Comentaris

envia el comentari