IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Els antiinflamatoris, culpables de 100 infarts, arrítmies i ictus cada any a Catalunya

El Centre de Farmacovigilància de Catalunya ha publicat algunes dades sobre efectes secundaris d'aquests medicaments

L'ibuprofèn pot causar arrítmies, infarts i ictus.| Cedida

El Centre de Farmacovigilància de Catalunya ha fet publiques les seves dades sobre els efectes secundaris que tenen alguns medicaments. Entre les possibles conseqüències dels fàrmacs analitzats destaquen els efectes que poden produir els medicaments antiinflamatoris com l'ibuprofèn, o les pastilles per regular el colesterol. Des del centre avisen però que no hi ha cap fàrmac innocu i que, sempre que prenem un medicament, estem exposats a un possible efecte secundari, que pot ser més o menys greu.

Entre les conclusions extretes després de l'estudi de més de 50.000 notificacions, la institució afirma que el consum d'antiinflamatoris és el causant de més de 100 infarts, arrítmies i ictus a l'any a Catalunya. Sobre aquestes dades el Centre de Farmacovigilància explica que es podria deure a que «prenem massa medicació i la meitat es podrien estalviar». Segons les estadístiques l'any 1994 es donaven unes dotze receptes per persona a l'any i el 2011 es va arribar al pic de les 21 prescripcions.

A més, hi ha altres medicaments que tenen greus efectes secundaris si no es consumeixen seguint el que diu el prospecte, per exemple les estatines per baixar el nivell de colesterol que, actualment, són les culpables d'entre 1.800 i 2.400 casos de diabetis o els protectors gàstrics com l'omeoprazol que causen unes 1.000 fractures de fèmur a l'any. Si un metge detecta un efecte indesitjat en un medicament ho ha de notificar a l'Agència Espanyola del Medicament o al Centre de farmacovigilància de Catalunya. A més, desde fa tres anys els mateixos ciutadans poden donar la veu d'alarma a través de la pàgina web Targeta Groga


Comentaris

envia el comentari