Els cinemes de Catalunya han perdut 35.000 butaques aquests últims sis anys

La pujada de l'IVA o l'impacte de les plataformes de televisió són algunes de les causes per la qual el sector està passant per uns moments tan difícils

Imatge d'arxiu d'un cinema | CatalunyaDiari.cat

To i que des de fa dos anys cada cop hi ha més persones que prefereixen anar al cinema per veure les pel·lícules, la realitat és que encara és permanent el tancament de sales o cines sencers a tot Catalunya. Segons el diari 'El País', el 2010, Catalunya tenia 138 cinemes amb 746 pantalles i un aforament de 170.868 butaques. Amb les xifres del 2016, els locals havien descendit a 111, les pantalles a 658 i l'aforament es va plantar en 136.237, segons les estadístiques segregades de Catalunya de l'Associació per a la Recerca de Mitjans de comunicació (AIMC) que fa una radiografia anual del sector cinematogràfic. Malgrat aquest descens, Catalunya segueix sent la comunitat amb més pantalles de cinema d'Espanya.

Les estadístiques que realitza el Gremi d'Empresaris de Cinemes de Catalunya, que agrupa al 80% del total de pantalles del territori, posen en evidència els mals temps que ha passat el sector cinematogràfic per la crisi general i per la pujada de l'IVA, en particular, el cultural que afecta en aquest sector. Si el 2010 els espectadors van ser una mica més de 20 milions, dos anys més tard havien baixat a 18,3 milions. Però va ser al 2013 quan el 21% de l'IVA es va fer notar, quan la xifra es va plantar en 15,6 milions. La negativa evolució ha començat a millorar des del 2014 amb 17 milions d'espectadors fins a arribar als 18,9 de l'any passat, dels quals una mica més 14 milions van ser de Barcelona i província.

La recaptació també ha anat variant aquests últims anys. A Catalunya a passat dels 130 milions l'any 2010, a 90 el 2013, fins a l'any passat pujant fins als 100 milions. En aquest sentit, ja no sobta que a la majoria de sessions dels cinemes, les sales estiguin mig buides, tot i que encara seria pitjor si no fos per les promocions o descomptes que es realitzen per animar al públic a anar més al cine, com per exemple la «Festa del Cine». En els últims anys, la ciutat de Barcelona ha presenciat com desenes de cinemes tanquessin les seves portes, com és el cas de l'Urgell, els Lauren de Sant Andreu y Gràcia, el Alexandra, Novedades, Niza, Renoir Les Corts, els Maremágnum, Casablanca o el Palau del Cinema.

Tor i això, també s'han produït obertures i nous projectes que estan donant bon resultat, com els Texas, l'aposta del Phenomena que va reconvertir el vell cinema Nàpols en una esplèndida nova sala, o el Zumzeig que lluita per seguir endavant ara en format cooperatiu. Eduardo Escudero, dels cinemes Verdi del barri de Gràcia, explica: «Des del sector dels exhibidors i distribuïdors s'està fent un esforç important. I si es fes una mitjana del preu de les entrades, es veuria que la mitjana no va més enllà dels sis euros, encara que a les grans ciutats com Barcelona és més car». Aquests cines de Barcelona han incrementat un 5% el nombre d'espectadors des del fatídic 2014. Escudero assegura que s'han de fer esforços per atraure a nous públics, especialment per a nens, utilitzant sessions matinals per a les escoles.

La pujada de l'IVA, l'ajust de despeses per la llarga crisi, el cost de la digitalització de les sales i l'impacte de les plataformes de televisió i les múltiples possibilitats de veure cinema d'altres maneres i a la carta han estat les múltiples causes per la qual el sector està passant per uns moments tan difícils, assegura la directora de l'Acadèmia del Cine Català, Montse Majench. Una crisi que afecta encara més a la cartellera de pel·lícules realitzades en català. La presidenta de l'Acadèmia catalana, Isona Passola, va recordar a l'última gala dels Premis Gaudí que estan molt contents del resultat de l'any passat amb el cicle Gaudí per acostar el cinema en català, amb 6.000 espectadors procedents de 12 ciutats de la província de Barcelona.


Comentaris

envia el comentari