Els ginecòlegs segueixen recomanant el mètode Essure tot i saber els fatídics efectes

Una de les afectades s'ha posat en contacte amb CatalunyaDiari.cat i ens ha explicat el seu cas

Imatge d'arxiu d'una consulta ginecològica | CatalunyaDiari.cat

Milers de dones a tot l'Estat espanyol estan patint les conseqüències d'un dels mètodes anticonceptius que els ginecòlegs recomanen i animen a utilitzar com a alternativa al lligament de trompes per a totes aquelles dones que no volen tornar a quedar-se embarassades. Es tracta del famós mètode Essure, un anticonceptiu definitiu i innocu amb una col·locació ràpida i sense passar pel quiròfan. Teresa Prados s'ha posat en contacte amb CatalunyaDiari.cat i ens ha explicat el seu cas. Es va sotmetre l'any 2014 a aquesta intervenció, molt segura del que li estava oferint el seu ginecòleg de confiança, però un any més tard va començar a patir forts dolors abdominals, infeccions, nàusees, hemorràgies diàries, inclús mal de cames i malucs.

Prados explica: «Va haver-hi un dia que no vaig poder anar a treballar perquè a l'intentar sortir del cotxe no em responien les cames». El mètode Essure s'aplica mitjançant la inserció d'un petit tub que produeix una inflamació a la zona de les trompes de Fal·lopi per tal d'evitar l'embaràs. Aquest procediment és irreversible, aspecte positiu quan els ginecòlegs ho comenten a les pacients.

Aquest no és només un cas aïllat, més de 1.200 dones de tot l'Estat espanyol estan passant pel mateix que la Teresa. Per aquest motiu totes s'han agrupat a Plataforma Libres de Essure Espanya, per fer força i aconseguir que els especialistes els «facin cas», i ajudar a moltes dones que tenen els mateixos símptomes i «es troben perdudes». A través d'aquesta plataforma volen reivindicar aquest greu problema que afecta la salut, a la vida privada i també a la vida professional. Prados assegura que quan va visitar el ginecòleg per saber perquè tenia aquests forts símptomes després d'utilitzar el mètode, li feien proves de transmissió sexual i com que donava negatiu, les tractaven de «boges menopàusiques».

L'única solució que els hi donen és a través de la via quirúrgica, operant-les per treure les trompes de Fal·lopi per tal de solucionar el malestar. «Això si no ens deixen restes a dins, i llavors ens han d'acabar traient també úter i ovaris», declara. Des de la Plataforma s'intenta que es lluiti contra aquesta problemàtica, que estudiïn el mètode Essure perquè finalment el retirin i que no l'utilitzen en més dones com a mètode anticonceptiu.


Comentaris

envia el comentari