Els greus perjudicis que pot comportar veure moltes hores la tele

Moltes persones es passen la majoria del dia davant la tele sense saber que pot ser tan perjudicial com fumar o la falta d'exercici

Imatge d'un infant veient la tele. Foto: Cedida.

Moltes persones es passen la majoria del dia davant la tele sense saber que pot ser tan perjudicial com fumar o la falta d'exercici. Això es deu al sedentarisme, un principal factor de risc per desenvolupar la diabetis, la hipertensió o l'obesitat. Tal com explica Infosalus, fa dos anys la Universitat de Navarra ja va advertir del risc de mirar moltes hores la televisió, ja que els adults que ho fan durant de més de tres hores al dia poden duplicar el risc de mort prematura en comparació dels que no ho fan tant. Per una altra banda, un altre estudi dut a terme al Regne Unit ho reafirma i ha calculat que veure-la fins a sis hores al dia us pot escurçar la vida gairebé cinc anys.

A més, un recent estudi publicat a la revista Circulation de l'Associació Americana del Cor afirma que veure-la tots els dies durant moltes hores pot augmentar el risc de morir a causa d'un coàgul de sang al cor, mèdicament conegut com una embòlia pulmonar. Com a conseqüència de la inactivitat i la reducció del fluït sanguini pot generar un coàgul a la cama o pelvis.

Aquesta darrera afirmació és fruit d'un estudi d'uns investigadors japonesos. De 1988 a 1990 un total de 86.024 participants de 40 a 79 anys van informar del nombre d'hores que estaven davant la tele i durant els 19 anys un total de 59 participants van morir d'una embòlia pulmonar.

  

Els autors van concloure que, en comparació dels participants que veien televisió menys de 2,5 hores cada dia, les morts per una embòlia pulmonar van augmentar en un 70% entre els quals estaven davant del televisor de 2,5 a 4,9 hores; un 40 per cent per cada dues hores addicionals de veure la televisió cada dia; i 2,5 vegades entre els quals veien la tele de cinc a més hores.

Els metges afirmen que el diagnòstic és difícil i que després de l'embòlia pulmonar el segon risc és l'obesitat. Els autors de l'estudi aconsellen a les persones que veuen molt la tele que facin diversos passos per reduir el seu risc de desenvolupar coàguls sanguinis en les cames que poden després passar als pulmons. «Després d'una hora o així, han de posar-se dempeus, estirar-se, caminar, o mentre estàs veient la televisió, tibar i relaxar els músculs de les cames durant cinc minuts», aconsella Iso.


Comentaris

envia el comentari