Els metges aconsellen esperar uns mesos abans de vacunar-se contra la grip

Els experts no es posen d'acord sobre el temps d'eficàcia

La vacuna pot reduir el risc de contreure grip entre un 50% i un 60%. | Cedida.
 

La grip és a punt d'arribar i les empreses farmacèutiques ja han començat a llançar les seves campanyes de vacunació. A l'agost ja era possible adquirir aquestes vacunes i es promou que la gent se les posi per prevenir aquesta malaltia. Però, realment són efectives? Segons apunta la CNN, alguns experts opinen que en aquest cas s'ha establert un fenomen de mercadeig que pot estar excediendo la saviesa mèdica, ja que no es coneix quant dura la immunitat d'aquesta vacuna, sobretot en persones grans.

Encara que les autoritats aconsellen posar-se la vacuna sempre que sigui possible, el món científic no es posa d'acord sobre el temps de protecció d'aquesta injecció. «Si té més de 65 anys, no es posi la vacuna contra la grip al setembre o a l'agost. És una estratègia de mercadeig», afirma Laura Haynes, inmunóloga del Centre d'Envelliment de la Universitat de Connecticut. Llavors, quan és el moment adequat per vacunar-se? Existeixen divergències entre els metges. Aconsellen no posar-se-la massa aviat, però tampoc massa tard perquè «ajornar-la també podria resultar a perdre oportunitats per vacunar-se».Sobre el temps que dura l'efecte de la vacuna, alguns investigadors suggereixen que les vacunes perden efectivitat durant el transcurs d'una temporada de grip normal. La temporada acostuma a començar a la tardor, però s'empitjora al gener o febrer i pot durar fins a la primavera. «Així que alguns pensen que si es vacunen molt ràpid i la temporada comença molt tard, la vacuna podria no funcionar», explica John J. Treanor, expert en vacunes del Col·legi Mèdic de la Universitat de Rochester. No obstant això, altres estudis «mostren que la vacuna aplicada un any segueix brindant protecció a l'any següent, si el cep de la grip segueix sent el mateix», diu.

La dificultat per calcular el temps d'efectivitat recau en el fet que canvia d'una temporada a una altra per motius com la manera en què les vacunes es corresponen amb el virus que preval en aquell moment, o uns altres com l'edat i l'estat de salut del pacient. Malgrat aquestes diferències, la vacunació pot reduir el risc de contreure grip entre un 50% i un 60%, quan corresponen exactament al tipus de virus de la temporada. Encara que es recomana que totes les persones majors de sis mesos siguin vacunades, és especialment important en els nens.

  


Comentaris

envia el comentari